fbpx
Сьогодні
21:20 31 Лип 2019

ONUKA: Європейці не могли уявити, що в Україні відсутнє сортування сміття

Солістка гурту ONUKA Ната Жижченко, яка запустила екологічну ініціативу "ECOSTRUM" на підтримку міських сортувальних станцій "Україна без сміття" і зняла кліп на пісню "Strum" на сміттєзвалищі поблизу Києва, розповіла, що на концертах у Європі завжди розповідає про екологічну ситуацію в Україні.

Про це вона розповіла в інтерв'ю "Рубриці".

"Я завжди під час виступів розповідаю про "ECOSTRUM". Навіть, якщо це не в тему іноді на концертах. Я розповідала англійською про нашу ситуацію, і це набуло великого резонансу під час туру у Європі. Європейці не могли уявити, що в Україні відсутнє сміттєсортування", – зазначила вона.

"Дуже багато фідбеку і запитів на цю ініціативу. В Тернополі, наприклад, офіційно запровадили сортувальні баки. До мене іноді звертаються люди за порадами. Це просвітницька робота, яка відбувається важко й довго наодинці з кожним, але це дієво. А у нас же немає жодного сміттєсортувального заводу або станції. Тому єдиний вихід зараз – це домовлятися зі сміттєпереробними заводами закордоном. Нині на станціях збирають сміття, сортують і вивозять в інші країни. Базове правило – сміття повинно бути помите, щоб там не заводилися миші, і волонтерам було комфортно працювати", – розповіла співачка.

"Я завжди мию сміття. Для багатьох це звучить дивно, але я звикла. Наприклад, від соняшникової олії пляшки не відмиваються і це єдина тара, яку здають разом з кришкою. У нас складно з транспортуванням сміття. Його треба відвозити на авто чи таксі на станцію. Не всі до цього готові.Мені здається, за містом це простіше робити, бо можна поставити баки для сортування, самостійно переробити частину сміття, використати для побутових потреб скляні пляшки, папір і таке інше. Я, наприклад, живу у сучасному ЖК і в нас люди здебільшого сортують сміття. Але ті, хто не хочуть, можуть сплачувати за такі послуги двірнику, який це зробить замість них. Мені здається, це блискуча ідея, особливо для тих, хто не хоче самостійно сортувати або кому лінь", – вважає Ната.

Читайте повністю інтерв'ю з ONUKA про її еко-звички у рубриці "Небайдужа".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: