fbpx
Сьогодні
16:15 31 Лип 2019

Мінкульт підтвердило ліквідацію УПЦ КП, а Філарет стверджує, що не мали права

Українська православна церква Київського патріархату припинила своє існування шляхом об'єднання і приєднання до Православної церкви України.

Про це йдеться в заяві Міністерства культури України, оприлюдненій на його сайті.

"Священний синод Української православної церкви (Православної церкви України), як керівний орган цього релігійного об'єднання, на своєму засіданні 27 липня 2019 року ухвалив рішення про припинення діяльності релігійної організації "Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату" шляхом приєднання до релігійної організації "Київська митрополія Української православної церкви (Православної церкви України)", про що було зроблено відповідний запис у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань", – ідеться у заяві.

Як наголошується, у зв'язку з тим, що релігійне об'єднання УПЦ (КП) припинило свою діяльність шляхом об'єднання й приєднання до УПЦ (ПЦУ), всі функції статутних органів колишнього УПЦ КП перейшли до компетенції відповідних керівних органів УПЦ (ПЦУ), які отримали всі повноваження й юридичні підстави для прийняття відповідних рішень стосовно майбутнього тих релігійних організацій, які перебували у складі колишнього релігійного об'єднання УПЦ КП.

У Мінкультури також наголосили, що втручання будь-яких органів, їх посадових осіб, громадян, юридичних осіб та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, у діяльність державного реєстратора під час проведення реєстраційних дій забороняється і тягне за собою відповідальність згідно із законом.

Натомість, Філарет під час прес-конференції виявив стурбованість цими діями, як повідомляє про це УП.

За його словами, УПЦ КП турбують дії Епіфанія щодо ліквідації УПЦ КП та передачі майна ПЦУ, але ще більше його бентежать рішення Міністерства культури та Міністерства юстиції, які прийняли рішення про припинення реєстрації ліквідованої церкви.

"Цього права вони не мають, бо я не звертався до них з проханням про ліквідацію Київського патріархату, а без звернення патріарха або керівника, вони не мають права ні реєструвати, ні знімати з реєстрації", – сказав Філарет.

Він також звинуватив Епіфанія в тому, що він займається рейдерством і він має доказ.

"Приймали участь в захоплені Феодосіївського монастиря люди з партії Ляшка. Вони вигнали мого намісника, якого я призначив. Так само зробили і з церквою Пирогощі", – сказав він, але не пояснив, яким чином це пов'язано з Епіфанієм.

"Ми подали в суд на Мінкульт, яке незаконно зняло з реєстрації УПЦ КП, суду поки що не було, але позов ми подали", – додав він.

Нагадаємо, Філарет на власному соборі заявив про відновлення УПЦ КП, а згодом створив синод самопроголошеного Київського патріархату.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: