fbpx
Сьогодні
20:17 31 Лип 2019

Айвазовська розповіла про втручання РФ у виборчий процес на виборах в Раду

Кібервтручання у виборчі системи, зокрема інформаційно-аналітичну систему «Вибори», не були зафіксовані. Але це не означає, що Росія не мала таких намірів. Очевидно, вже були створені певні запобіжники. ЦВК отримала хороший бюджет та підтримку на реалізацію тих завдань, які стосувалися кібербезпеки інформаційно-аналітичних систем та фізичної безпеки мереж.

Про це розповіла координаторка "Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська в інтерв'ю для Рубрики.

Водночас, за її словами, інформаційних потоках використовувалася soft power («м'яка сила»).

"Слід зазначити, що військова доктрина Російської Федерації офіційно включає ці методи як форми військової агресії. Йдеться про інформаційні системи, медіа, підтримку тих чи інших груп на місцях. Тут майже нічого нового . За моніторингом «Детектор медіа», перед президентськими виборами майже 60% контенту в російських популярних політичних ток-шоу займала тема виборів в Україні. Той же дискурс продовжувався і під час парламентської кампанії. Їх цікавили наші вибори більше, ніж власні, через які зараз розпочалися вуличні акції, протистояння і масові арешти. Це є формою втручання. Говорити про чиїсь вибори не заборонено, але в даній ситуації це інструментарій для впливу – надання оцінок учасникам, публічне приниження, оприлюднення недостовірних відомостей, пересмикування фактів. Найголовніше, що на системній основі", – зазначила експертка.

"Крім того, ми не можемо стверджувати, що не було жодних фінансових ресурсів влито у вибори. У деяких країнах це можна калькулювати – наприклад, надання кредитної підтримки одній з французьких партій. Якщо згадати історію зі зламом електронної пошти В'ячеслава Суркова, де йдеться про бюджети на місцеві вибори в Україні 2015 року, і після якої не було жодної офіційної реакції СБУ, то виключати фінансування Росією партій або певних гравців в Україні я би не стала", – наголошує Айвазовська.

Читай повністю інтерв'ю у рубриці "Небайдужа": Що робити з двійниками та якими мають бути наступні вибори? Відповідає Ольга Айвазовська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: