fbpx
Сьогодні
19:26 30 Лип 2019

Затриманий на окупованому Донбасі фігурант MH17 свідчив у суді

Фото The Insider

Затриманий в "ДНР" колишній "командир ППО" міста Сніжне Володимир Цемах, який є імовірним фігурантом у справі катастрофи MH17 на Донбасі, по відеозв'язку свідчив у Київському апеляційному суді.

Про це передає The Insider.

В коментарі журналістам, Цемах заявив, що свою провину не визнає. А на питання про можливий обмін каже, що з ним про це ніхто не говорив.

"Я був у безсвідомому стані. Дуже довго. Затримання проводили дві незнайомі мені людини. Вони зайшли до мене додому. А провозили мене уже потім через Мар'їнку" , – каже він про затримання.

У "ДНР", як він стверджує, працював у гірничому технікумі, там де і його дружина. Каже, що у лавах терористів "захищав свою землю".

"Я боєць, який захищав свою землю від тих, хто її розстрілював. Російських військовослужбовців там не бачив", – додав він журналістам.

Сьогодні Апеляційний суд відмовив адвокату і не випустив Цемаха із СІЗО СБУ.

Захисник Роман Гонтарев повідомив, що затримання Цемаха відбулось 27 червня у місті Сніжне Донецької області.

"До нього застосували насильство. Рукояткою пістолета вдарили по голові і застосували снодіючу речовину. Потім провезли через лінію розмежування. До нього правоохоронці застосовували психотропні снодійні речовини. Ми зараз не можемо довести ці обставини. З матеріалів вбачається, що Цемаха затримали без рішення суду", – заявив адвокат.

Гонтарев зазначив, що прокурор не довів наявність підстав для законного затримання.

"Не допитані в провадженні й свідки, які б вказували, що Цемах на момент затримання щойно вчинив злочин. Також відсутній потерпілий, який говорив про Цемаха. Ухвали про затримання не було. Всі докази, які містяться в матеріалах, датовані 2014-2015 роками: протоколи оглядів сайтів (в яких було інтерв'ю Цемаха, – ред.)..", – зазначив адвокат.

Прокурор заперечив проти доводів адвоката.

"'Із наданих матеріалів слідства вбачається, що Цемаха було затримано у зв'язку з тим, що при ньому були документи, що посвідчують приналежність його до "ДНР". А також у зв'язку з його активною участю у "ДНР", – сказав він.

За словами прокурора, Цемах був членом терористичної організації.

Окрім того, Цемах може володіти важливою інформацією щодо збиття рейсу МН17. Прокурор не виключає, що Цемах свідчитиме у Нідерландах.

"Звичайно є процедура участі і свідків, і підозрюваних. Є відповідна угода між Україною і королівством Нідерланди у справах, пов'язаних із збиттям боїнгу. Там також розписані процедури", – каже прокурор Пересада.

Окрім того, особа також може свідчити добровільно. Цемах скоріш за все буде це робити по відеоконференцзв'язку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: