Сьогодні в Україні відзначають 1031-шу річницю хрещення Руси-України

У цьому році у неділю, 28 липня, в Україні відзначають 1031-ту річницю Хрещення Київської Русі. Це свято має багату історію і свої традиції.

В Україні свято офіційно називається День Хрещення Київської Русі – України. Це державне свято, яке було засновано 25 липня 2008 року указом третього президента України Віктора Ющенка.

Дату обрано не випадково. За переказами, саме в цей день у 988 році князь Володимир прийняв нову віру і повернувся до Києва, щоб охрестити народ Русі. До речі, точну дату хрещення так і не встановили, її відзначили лише ймовірно. Це 14 серпня (за старим стилем або 27 липня за новим) 988 року.

Короткий історичний екскурс

Згідно "Повісті минулих літ", християнство почало пускати своє коріння по руським землям ще за перших київських князів. Ба навіть іще раніше: існує легенда, що ще до існування Києва схили над Дніпром відвідав апостол Андрій зі своїми учнями під час проповідей Скіфією. Після сну на горах майбутнього Києва він промовив: "Бачите ви гори сі? Так от, на сих горах возсіяє благодать Божа, і буде город великий, і церков багато воздвигне Бог". За переказами, Андрій благословив ці пагорби та поставив хрест на одному з них, де зараз і знаходиться Андрївська церква.

Історики майже одностайні в тому, що першою серед Рюриковичів христянство прийняла княгиня Ольга. Проте, є версії, що християнські князі були в Києві ще до узурпації київського престолу Олегом. Зокрема, вітчизняний історик М.Брайчевський доводив, що ще легендарний князь Аскольд робив спроби запровадити християнство, однак був убитий. Але одностайно відомо, що першою християнською княжною стала вже згадана Ольга, яка отримала при хрещенні ім'я Олена.

Продовжити діло своєї бабці судилося вже її онукові, Володимиру І Великому. Зокрема, йому вдалося суттєво укріпити Руську державу та зробити її потужним гравцем на міжнародній арені. Однак, тоді світ ділився по релігійному маркеру і тому, бажаючи отримати легітимність серед європейських держав і, зокрема Візантії, Володимир прийняв рішення запровадити християнську віру на руських землях.

Згодом Володимир хрестився в Херсонесі, прийнявши нове ім'я – Василь. Також він охрестив дітей і підданих і одружився з царівною Анною з Візантії.

Масове хрещення народу відбулося у Дніпрі. При цьому не всі були згодні відмовлятися від язичництва, але їх "переконували".

У подальшому, діло батька продовжив син Ярослав Мудрий, і тому Нестор пише, що "Володимир землю зорав, а Ярослав – засіяв".

Як сьогодні святкують річницю

Як повідомляють у ПЦУ, у Софії Київській зараз відбувається Божественна літургія, яку очолив предстоятель Православної церкви України Епіфаній.

Згодом, о 10:30 відбудеться Український хресний хід на чолі з митрополитом Епіфанієм. Хода рушатиме від святої Софії Київської до пам'ятника святому рівноапостольному князю Володимиру.

Об 11:00 відбудеться молебень біля пам'ятника святому рівноапостольному князю Володимиру.

А об 11:45 Митрополит Епіфаній проведе спілкування з представниками ЗМІ.

З 12:00 проходитиме проща вірян до чудотворних святинь – частинки Древа Хреста Господнього та мощей святого апостола Андрія Першозваного – у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі.

В УПЦ МП стверджують, що теж проведуть урочистості.

27 липня о 13:00 на Володимирській гірці в Києві розпочнеться молебень, після чого планується провести хресну ходу з чудотворними іконами і мощами святих. Можливий маршрут хресної ходи Володимирська гірка -> Києво-Печерська лавра.

Також о 09:00 відбудеться урочиста Божественна літургія на площі перед Успенським собором Києво-Печерської лаври.

Рубрика уже розповідала, які вулиці Києва будуть перекриті сьогодні.

Свіжі дописи

  • Новини

Усі розвідки партнерів поінформовані про загрози й перспективи, які є зараз, – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні наголосив, що всі розвідки країн-партнерів поінформовані про наявні загрози… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Рішення для перемоги: в Україні формують добровольчий жіночий підрозділ управління БПЛА

В Україні виникла ініціатива із формування добровольчого жіночого підрозділу, що займатиметься безпілотниками у тісній інтеграції… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Зеленський провів Ставку: заслухав доповіді по фронту та про перемовини щодо звільнення полонених

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 29 квітня, провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Під час засідання… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Шмигаль провів розмову з новим Прем’єр-міністром Ірландії: обговорили ракетні атаки та конфіскацію активів рф

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів розмову з новим Тішоком (Прем’єр-міністром) Республіки Ірландія Саймоном Гаррісом. Про… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

У Литві вважають, що про питання повернення українців призовного віку з-за кордону мають обговорюватися на рівні ЄС

Прем’єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте вважає, що деякі питання повернення українців призовного віку в Україну мають… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Ракетний удар по Одесі: четверо загиблих, 28 поранених

Кількість загиблих унаслідок ракетного удару по Одесі збільшилась до чотирьох. Також відомо про 28 поранених,… Читати більше

Monday April 29th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.