fbpx
Сьогодні
21:49 25 Лип 2019

У СБУ пояснили, чому відпустили екіпаж затриманого російського танкера

Екіпажу затриманого Службою безпеки України спільно з Військовою прокуратурою російського танкера Neyma, який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці, дали можливість повернутися додому, тому що в ході слідчих дій з'ясувалося, що він не порушував норми Морського права та закони України.

Про це повідомили у прес-центрі СБУ.

"Сьогодні слідчі Служби безпеки України та військової прокуратури затримали російський танкер Neyma, який блокував українські військові кораблі у Керченській протоці у 2018 році.

Під час проведення слідчих дій, встановлено, що екіпаж танкеру, які знаходилися на борту, не порушували норми Морського права та закони України, тому підстав для їх затримання встановлено не було. Дотримуючись українських законів, не порушуючи прав та свобод російських моряків, останнім надано безперешкодну можливість повернення додому до своїх родин", – йдеться в повідомленні.

У СБУ також підкреслили, що Україна є правовою державою, яка "сумлінно дотримується норм Морського міжнародного права та рішень Міжнародного трибуналу ООН по морському праву".

Наразі екіпаж танкера Neyma на автобусі перетнув кордон України з Молдовою і направляється в аеропорт Кишинева.

"Екіпаж російського танкера перетнув кордон Молдови, звідки вилетить до Росії", – повідомили в апараті уповноваженої з прав людини в Росії Тетяни Москалькової, повідомляють російські ЗМІ.

Крім того, Москалькова повідомила "РИА Новости", що ніяких обвинувачень морякам не висували.

"Я сьогодні цілий день на зв'язку зі своєю колегою уповноваженим Верховної Ради Людмилою Денисовою. І остання інформація така: 10 моряків, громадяни РФ, в даний час в автобусі слідують з України в Молдову. Вони не затримувалися, жодних процесуальних претензій – ні в порушенні адміністративного, ні в порушенні кримінального, ні в порушенні цивільного права – до них не висували", – прокоментувала виданню ситуацію з моряками Москалькова.

Капітан затриманого російського судна Ілля Дробянко повідомив молдавському виданню Sputnik, що вони прямують до аеропорту Кишинева.

"Сказали, що з посольства подзвонять і вони вже стосовно квитків нам поваідомлять", – сказав Дробянко.

Нагадаємо, сьогодні у Ізмаїлі було затримано російський танкер, котрий блокував у Керчинській протоці українські кораблі.

Росія вже відреагувала на це та пригрозила Україні.

Також СБУ опублікувало відео із затриманням.

Пізніше стало відомо, що екіпаж із затриманого танкера відпустили додому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: