fbpx
Сьогодні
13:53 25 Лип 2019

У МОЗ представили зміни в медобслуговуванні на 2020 рік

Сьогодні, 25 липня, в.о. міністра охорони здоров'я України доктор Уляна Супрун та заступник міністра Павло Ковтонюк представили зміни, які чекають на пацієнтів і медиків у 2020 році.

Про це повідомили на офіційному сайті МОЗ.

У 2020 році медичні заклади усіх рівнів перейдуть на модель фінансування Національної служби здоров'я згідно з Законом "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення".

Зміни для пацієнтів

Вперше пацієнти отримають чітке розуміння, які безоплатні медичні послуги в рамках програми медичних гарантій їм нададуть. Також діятимуть зрозумілі та прозорі правила отримання медичних послуг за програмою медичних гарантій:

  • Екстрена медична допомога. На екстрений випадок завжди приїздить швидка, пацієнт отримує допомогу. Національна служба здоров'я України (НСЗУ) оплачує екстрену медичну допомогу і госпіталізацію, коли вона необхідна. Екстрена допомога надається незалежно від того, чи є у вас декларація з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром.
  • Планова медична допомога. Ключ до отримання планової медичної допомоги — декларація з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром для дітей. Якщо у вас є декларація, це означає, що НСЗУ бачить вас у електронній системі і оплатить необхідні вам медичні послуги, які входять до програми медичних гарантій.

Зміни для медпрацівників

  • Медичні заклади всіх рівнів медичної допомоги у 2020 році перейдуть на нову модель фінансування та матимуть договір з Національною службою здоров'я.
  • Медичні послуги, в рамках програми медичних гарантій, будуть оплачуватися Національною службою здоров'я України за прямими договорами із медзакладами.
  • Заклади почнуть працювати за Господарським кодексом України. Це означає, що лікарні більше не працюватимуть як бюджетники, а стануть неприбутковими підприємствами. Зможуть самостійно розпоряджатися своїми коштами, складати фінансовий план, планувати закупівлю обладнання та ремонт, вільно формувати зарплату своїх медичних працівників.
  • Почне формуватися конкурентний ринок, який дасть поштовх для розвитку успішних закладів.

Також, як підкреслюють у МОЗ, сьогодні перед місцевою владою стоять декілька простих завдань, які вже були виконанні для первинної ланки: автономізація всіх медичних закладів, власниками яких вони є; комп'ютеризація та підключення закладів до eHealth.

Докладніше про зміни у МОЗ Ви можете дізнатися у відео:

Раніше МОЗ пропонувала обмежити продаж тютюну та прирівняти електронні сигарети до звичайного куріння.

 

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: