fbpx
Сьогодні
15:55 24 Лип 2019

ГПУ зупинило розслідування причетності Мангера та Левіна у вбивстві Гандзюк: реакція сторони захисту та обвинувачення

Генпрокуратура зупинила досудове розслідування щодо підозрюваних в організації нападу на Катерину Гандзюк — Владислава Мангера та Олексія Левіна.

Про це повідомляє "Слідство.Інфо" з посиланням на постанову, яка опинилася в розпорядженні редакції, ГПУ зупинила слідство щодо головних фігурантів справи Гандзюк 16 липня.

Як свідчить документ, Генпрокуратура виокремила підозрюваних в одне провадження та зупинила його через те, що один із них, Олексій Левін, перебуває в розшуку. І щодо нього наразі немає можливості проводити слідчі дії в Україні. Рішення ухвалили на підставі статті 280 Кримінального кодексу — "у зв'язку з оголошенням його в розшук та наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва".

Реакція сторони захисту

Постанова ГПУ є дивною і неоднозначною, вважають захисники підозрюваного Владислава Мангера. "За КПК дійсно передбачається можливість так званого зупинення кримінального провадження на строк, необхідний для розшуку підозрюваного. Але кримінальне провадження зупиняється лише стосовно такого підозрюваного (Левіна — ред.). Тобто якщо людина дійсно переховується від слідства, то строки для проведення слідства зупиняються саме для того, щоб знайти людину, щоб не було такого, що особа просто рік відсиділа десь за кордоном, і потім її не змогли притягнути до відповідальності. Водночас у даному провадженні переховується лише Левін, але зупиняється провадження щодо Мангера", — сказав адвокат Дмитро Ільченко.

Він додав, що адвокати будуть оскаржувати цю постанову і вимагати, щоб провадження зупинили лише щодо Левіна, а справу Мангера передали в суд або закрили.

"Вони кажуть, що поки не можуть знайти Левіна, в них ніяких доказів взагалі немає. Про що чітко вбачається з тексту постанови. Я розумію, що це просто спосіб відстрочити неминуче. Тобто на даний час прокуратура зрозуміла, що їм доведеться визнавати, що Мангер невинен, що жодного доказу у справі немає, і вони просто сфабрикували таку постанову, яка, в принципі, є юридично абсолютно абсурдною".

Реакція сторони обвинувачення

Сторона потерпілих категорично не згодна із зупиненням досудового розслідування, заявила представниця родини Гандзюк Євгенія Закревська. Водночас вона зауважила, що у зв'язку з цим виникла й значно серйозніша загроза для справи.

"Більше нас непокоїть те, що провадження зупинили, не продовживши строки досудового розслідування", — сказала вона. За її словами, існує ризик того, що підозрювані тепер уникнуть покарання.

Адвокатка пояснила, що відповідно до статті 219 Кримінально-процесуального кодексу, розслідування може тривати максимум рік з моменту повідомлення людині про підозру і не більш ніж 18 місяців від початку розслідування. Однак під час останнього продовження терміну досудового розслідування за підозрою Левіну та Мангеру, за словами Закревської, слідство припустилося помилки. Й обрахувало цей термін з дати пред'явлення першої підозри виконавцям — 3 серпня минулого року, а не Левіну та Мангеру. Організаторам же підозри оголосили значно пізніше, взимку: Левіну — торік у грудні, а Мангеру — в лютому 2019-го. І тепер, на її переконання, цей термін помилково відраховують не з грудня, а з серпня.

Справу щодо виконавців уже давно передали до суду, й там є вироки, тому дата пред'явлення їм підозри не обмежує термін слідства, пояснює вона.

"Таким чином, строк розслідування щодо Левіна та Мангера необхідно продовжити, для чого прокуратура має відновити провадження і подати клопотання про продовження до суду", — каже адвокатка.

За її словами, в прокуратури є декілька днів на виправлення помилки. "А в разі задоволення скарги на постанову про зупинення провадження за межами строку, на який наразі продовжено слідство (до 3 серпня 2019 року), Мангер і Левін назавжди уникнуть відповідальності".

Раніше стало відомо, що СБУ підозрює родину Мангера у фінансуванні підозрюваного у нападі Левіна.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: