fbpx
Сьогодні
09:50 20 Лип 2019

Усі хвойні насадження в Україні та дубові гаї під загрозою, - екологи

Руді ліси – прямий наслідок стрімких змін клімату. Лісівники кажуть, що під загрозою усі хвойні насадження в Україні та дубові гаї.

Величезні зони ураження в Карпатах та на Поліссі. Немає жодного лісгоспу, де б не палала «біологічна пожежа», як її називають лісники, повідомляє Українська Кліматична Мережа на  сторінці у Facebook.

Короїд, з яким дерева уживалися тисячоліттями, зараз став геть неконтрольованим. Погодні умови дозволяють йому розмножуватись не два рази, як раніше, а 3-5 за теплий сезон. А через зменшення кількості опадів та пониження рівня ґрунтових вод, у дерева не вистачає соків, щоб «вимити» та знищити шкідника. Але й це ще не все – короїд переносить грибки. Ослаблена рослина не може чинити опір шкіднику та хворобі і вже за місяць здорове дерево перетворюється на труху.

На 1 січня офіційні втрати становили 413 тис. га, це як пів Чернівецької області. Половина цієї площі – сосна, але всихають також ялини та дуби.

На Поліссі, наприклад, уже заражено 15% лісів, а епідемічний поріг становить 6%. Лісівники кажуть, що з цією проблемою стикаються і в інших країнах, але у нас ситуація одна з найгірших. Темпи локального потепління в Україні на третину вищі, ніж загальносвітові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: