fbpx
Сьогодні
11:09 16 Лип 2019

Україна має розуміти прагматичні цілі інших, - історик Плохій

Публічний історик, професор Гарвардського університету Сергій Плохій розповів, для чого політикам варто знати історію та яка має бути вітчизняна еліта.

Про своє бачення у цих питаннях він розповів у інтерв'ю для УП.

Сергій Плохій стверджує, що за допомогою історії ми можемо мінімізувати кількість помилок у майбутньому.

"Найкраще вчитися на чужих помилках. З цієї точки зору історія – це єдиний резервуар, єдине джерело нашого знання не тільки про себе, але і про світ навколо нас. Ми дуже молоді на цьому майданчику, ми будемо робити помилки, але треба мінімізувати їх кількість. І освіта – єдиний спосіб це зробити", – каже Плохій.

Професор стверджує, що в України мають залишатися високі цілі та ідеали, однак вона має розуміти, що є інші держави із власними інтересами щодо неї. І це має пам'ятати українська еліта.

"Я хотів би сказати, що цілі мають залишатися досить ідеалістичними. Такі ідеї як незалежність, свобода, рівність мають залишатися маяками. І в цьому відношенні у України немає проблем. Питання, як досягти цих цілей. І тут дуже важливий прагматизм. І розуміння того, що ми є в світі, де є інші країни зі своїми інтересами. Є філософські відмінності між різними державами і різними системами… Україна має розуміти не тільки свої прагматичні інтереси, але і прагматичні інтереси інших", – стверджує пан Плохій.

Також він підкреслив, що Україна має бути в центрі світі українця, однак не варто полишати зв'язків зі світом.

"Україноцентричність зовнішньої політики – це необхідність. Але не менша необхідність це усвідомлення ресурсу, який країна має – і інтелектуального, і політичного, і культурного, і економічного, і військового. Нам потрібні союзники, якими б недосконалими вони не були. Черчилль свого часу сказав мудру фразу: "Єдина річ гірша за союзників, це їхня відсутність", – наводить слова легендарного прем'єра Сергій Плохій.

Нагадаємо, що Сергій Плохій був у складі журі при вручені премії ім. Г. Ґонґадзе.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: