fbpx
Сьогодні
15:00 16 Лип 2019

Нормандський формат – не Біблія, - Пристайко після переговорів у Парижі

Вадим Пристайко - МЗС

Заступник керівника Офісу Президента України Вадим Пристайко під час брифінгу 16 липня розповів про результати переговорів зовнішньополітичних радників глав країн та урядів Нормандського формату, які відбулися у Парижі 12 липня та підкреслив, що пошуки нового формату переговорів тривають.

Про це повідомила прес-служба АП.

За його словами, незважаючи на фундаментальні відмінності у поглядах української та російської сторони щодо причин війни на Донбасі, було досягнуто певних домовленостей. Зокрема, вони стосуються припинення вогню – так званого хлібного перемир'я. Вадим Пристайко нагадав, що нинішнє припинення вогню буде вже дев'ятнадцятим з початку війни, тому зараз завдання – забезпечити його сталість.

"Щоб ми могли остаточно припинити стріляти й тим самим виконати перший пункт Мінських домовленостей", – зазначив він.

Крім того, досягнуто домовленості щодо розведення сил і розмінування Станиці Луганської та ще двох попередньо погоджених ділянок, а також визначено наступні території.

Також, за його словами, якщо буде відбуватися успішне виконання попередніх домовленостей – зустріч лідерів країн-учасниць може відбутися вже на кінець цього літа.

Вадим Пристайко також зазначив, що неодноразово озвучувалися ініціативи щодо розширення Нормандського формату. Як відомо, по це у своєму зверненні говорив Володимир Зеленський, пропонуючи залучити до переговорів Президента США Дональда Трампа та Прем'єр-міністра Великої Британії. Однак поки офіційні запрошення лідерам інших країн не надсилалися.

"Нормандський формат – не Біблія. Так само, як і Мінський формат. Ми не можемо нескінченно працювати в рамках цих форматів, якщо вони не приносять миру на нашу землю. Якщо ми побачимо й переконаємося, що ці формати вичерпали себе, то шукатимемо інші. Це те, про що в загальних рисах намагався дати сигнал Президент Зеленський", – наголосив він.

Раніше, на цьому ж брифінгу, Пристайко заявив, що із Росією досягнуто попередньої домовленості про обмін полоненими.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: