fbpx
Сьогодні
19:50 15 Лип 2019

Суд може дозволити дерибан 700 млн грн на українських портах, - Центр Протидії Корупції

16 липня господарський суд Києва переглядатиме рішення про розірвання договору на 712 млн грн щодо послуг на днопоглиблення у портах України.

Раніше Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) виграло позов і цей договір розірвали. Однак зараз схемники хочуть використати рішення Конституційного суду і продовжити дерибан, заявляють у Центрі Протидії Корупції.

Початок засідання — 12:00. Головуючий суддя — Роман Бойко. Адреса суду — м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 44-В, зал судових засідань №41 корпус В.

Днопоглюблювані роботи в портах України проводять для покращення причалів, щоб великі судна могли заходити в порти. Зараз для них причали занадто мілкі. Мета цих заходів — підвищення інвестиційної привабливості України.

Утім виділення державою грошей на розчистку дна, приваблює також зловмисників, які хочуть нажитися за рахунок держбюджету.

Так, договір на понад 700 млн грн був укладений між держпідприємством "Адміністрація морських портів України" (АМПУ) та ТОВ "Техморгідрострой Миколаїв" у березні 2016 року.

НАБУ 2017 року подало позов до Господарського суду міста Києва про розірвання цього договору в рамках розслідування кримінальної справи про розкрадання майже 250 млн грн. Позов подали для того, щоб унеможливити подальші розкрадання за цим договором.

У липні 2018 року НАБУ виграло справу і суд визнав недійсним договір на 712 млн грн.

Це рішення оскаржувалося, але апеляція та Верховний суд залишили його в силі.

Однак, як відомо, у червні 2019 року Конституційний суд України (КСУ) позбавив НАБУ права позиватися до суду для розірвання договорів. Цим хочуть скористатися схемщики на портах, намагаючись скасувати через суд рішення про розірвання корупційної угоди.

Законодавством передбачено, що встановлена КСУ неконституційність норми закону дає підставу переглянути рішення суду, якщо воно ще не було виконане. У цьому випадку — якщо гроші ще не повернули держпідприємству "Адміністрація морських портів України".

Неконституційність такої норми жодним чином не впливає на докази, суть і фактичні обставини у справах. На момент розгляду судом цього позову, НАБУ мало право звертатися до суду, щоб розірвати договір. Тобто КСУ позбавив НАБУ права подаватися до суду в майбутньому, оскільки рішення КСУ діє з моменту ухвалення.

Таким чином, питання перегляду рішення про розірвання договору на 712 млн грн, буде фактично залежати від його розгляду ще не реформованим господарським судом.

Зауважимо, що кримінальну справу щодо розкрадання в АМПУ передали до суду ще в жовтні 2018 року. Наразі справу розглядає Шевченківський суд Києва. На лаві підсудних опинились 7 осіб, зокрема, екс керівник ДП "АМПУ" разом із заступником і двома менеджерами, а також директор та бенефіціарний власник підприємства ТОВ "Техморгідрострой Миколаїв". Ця справа потрапить до новоствореного антикорупційного суду після початку його роботи.

Пам'ятаєте, як Конституційний суд позбавив НАБУ права вимагати скасування корупційних угод? Так от, "схемарі" в…

Posted by Центр Протидії Корупції on Monday, July 15, 2019

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: