fbpx
Сьогодні
23:02 14 Лип 2019

У партії "Голос" назвали її законодавчі пріоритети

Голова партії Святослава Вакарчука "Голос" Юлія Клименко назвала  три законодавчих пріоритети цієї політсили.

Вона зазначила, що поки що рано говорити, чи будуть ці пріоритети реалізовані одним законопроектом, чи комплексом законодавчих ініціатив, пише НВ.

Першим їхнім пріоритетом Клименко назвала деолігархізацію, перерахувавши три пакети змін, які, за її словами, позбавлять олігархів контролю над державою.

Одним із них є медіапакет. До нього входять «заборона політикам і пов'язаним з ними особам контролювати ЗМІ, кримінальна відповідальність для власників медіа за втручання в редакційну політику, а також зобов'язання їх створити умови, в яких медіа зможуть конкурувати якістю контенту, а не влитими в них грошима олігархів».

Наступним пакетом антиолігархічних змін Клименко назвала економічний. Він передбачає «примусове розділення монополій у стратегічних секторах і зближення ринків, контрольованих олігархами, з європейськими».

Останній пакет антиолігархічних змін, названий головою партії Голос, — політичний, який передбачає майнову люстрацію — «позбавлення права займати державні посади тих, хто не може пояснити походження своїх статків».

Другим пріоритетом Клименко назвала «встановлення справжнього правосуддя», що передбачає перезапуск судової реформи. За її словами, така реформа повинна початися з оновлення органів відбору та нагляду над суддями — Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) та Вищої ради правосуддя (ВРП).

«Крім добропорядних суддів, до їх складу мають увійти фахівці від громадськості, а нагляд за якістю відбору повинні забезпечити міжнародні експерти. Впровадження такої процедури і набір нового складу ВККС та ВРП дозволять провести справжню, а не фасадну судову реформу», — пояснила голова партії Голос.

Третім пріоритетом Клименко назвала ефективний парламент, для чого, за її словами, необхідно прийняти новий Виборчий кодекс.

«Мажоритарна система повинна залишитися в минулому, вибори — проходити за відкритими списками, а підкуп виборців і нечесна кампанія — жорстоко каратися. Депутати повинні працювати більше, відповідати за 25% прогулів всією зарплатою, а за 50% прогулів — мандатом. При цьому мандат не повинен бути способом захисту від суду. Кнопкодавство має стати неможливим на технічному рівні. Той, хто хоче працювати законодавцем, повинен мати можливість обиратися два терміни поспіль, не більше», — перерахувала вона необхідні зміни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: