fbpx
Сьогодні
13:13 13 Лип 2019

Україна приєдналася до глобального зобов’язання щодо свободи медіа

Фото mip.gov.ua

У рамках Міжнародної конференції з питань свободи медіа (Global Conference for Media Freedom), яка відбулася у Лондоні 10-11 липня, було підписано програмний документ під назвою "Глобальне зобов'язання щодо свободи медіа".

Про це повідомляє прес-служба Міністерства інформаційної політики.

Від України підпис під документом поставила голова української делегації, перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова.

Як зазначається у документі, підписаному 10 липня, у світі з'являється все більше загроз свободі ЗМІ. Водночас саме свобода медіа є невід'ємною складовою глобальної безпеки й добробуту. Для контролю за діяльністю урядів люди потребують вільних медіа, які надаватимуть їм точну інформацію та вичерпний аналіз.

Підкреслюється, що для подолання загроз свободі медіа необхідно вжити заходів на глобальному й національному рівнях.

Так, країни-підписанти документа зобов'язуються працювати разом із метою захисту свободи медіа. Зокрема, вони зобов'язуються робити спільні заяви й вживати спільних дій у межах Коаліції за свободу медіа, яка буде: обґрунтовувати основоположне значення свободи медіа для безпеки, процвітання й добробуту будь-якого суспільства; об'єднувати сили для обміну необхідною інформацією та вжиття заходів у випадках, коли журналісти і медійні організації перебувають під загрозою; висвітлювати порушення свободи медіа та зловживання нею, доводячи їх до відома світової громадськості; вживати спільних дій, аби на найвищому рівні втручатися в діяльність урядів країн, де свобода медіа перебуває під загрозою, і виявляти солідарність із країнами, які діють для зміцнення свободи медіа; розглядати всі можливі заходи з метою реагування на порушення міжнародних прав людини та зловживання ними, в тому числі прав, пов'язаних зі свободою медіа.

Підписанти також зобов'язуються сприяти міжнародним ініціативам із утвердження свободи медіа; підтримувати та покращувати зусилля багатосторонніх інституцій, журналістських об'єднань і громадських організацій, які надають підтримку працівникам медіа і медійним організаціям, що перебувають під загрозою; до таких зусиль можуть входити механізми з ініціювання окремих справ щодо порушення прав чи зловживання ними, а також реагування на такі справи.

Крім того, вони зобов'язуються заохочувати й підтримувати уряди, аби ті вживали заходів зі зміцнення свободи медіа, залучати громадянське суспільство, медійні організації, юристів, журналістів та фахівців з комунікацій для сприяння створенню сталих міжурядових структур, аби втілювати заплановані дії в життя. "Це передбачатиме виявлення солідарності з урядами, які розробляють національні рамкові документи й плани дій для впровадження Плану дій ООН із забезпечення безпеки журналістів та проблеми безкарності. Ми сприятимемо зусиллям ООН та інших організацій зі створення Оперативної робочої групи, покликаної здійснити цю мету", – йдеться у документі.

Водночас підписанти зобов'язуються підтримувати розвиток різноманітних, незалежних і таких, що відповідають інтересам громадськості, медіа.

"Ми вітаємо створення незалежної Групи експертів із правових питань високого рівня, яка, серед іншого, надаватиме рекомендації урядам, які забажають посилити правові механізми покращення свободи медіа", – наголошується в документі.

Його підписанти зобов'язалися зустрічатися щорічно для перегляду своїх зобов'язань і реагування на нові загрози й можливості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: