fbpx
Сьогодні
22:59 13 Лип 2019

У ЦВК назвали суму витрачену партіями на дострокові парламентські вибори

За даними Центральної виборчої комісії українські політичні партії витратили на вибори 506 млн грн

Про це із посиланням на дані ЦВК повідомляє рух "ЧЕСНО".

Станом на 10 липня політичні партії зібрали на виборчу кампанію понад 568 млн грн, а витратили – 506 млн грн. Ця сума згодом зросте, адже звіти кількох партій ще не оприлюднені.

Найбільше коштів на рахунок виборчого фонду зібрала "Радикальна партія Олега Ляшка" – 98,2 млн грн. "Слуга народу" зібрала 97,5 млн грн, "Голос" – 78 млн грн, "Українська стратегія Гройсмана" – 72,2 млн грн, "Опозиційний блок" – 69 млн грн, "Європейська Солідарність" – 47,3 млн грн, "Батьківщина" – 35,4 млн грн.

"У абсолютній більшості випадків виборчі фонди наповнювалися за рахунок коштів партії. Тобто, у фінансових звітах вказано, що на рахунок виборчого фонду кошти надходили з поточного рахунку партії. Це означає, що реальне походження коштів на виборчу кампанію ми дізнаємося частково у серпні, коли партії подадуть до НАЗК звіти за другий квартал 2019 року та у листопаді, коли партії подадуть звіти за третій квартал, які включатимуть внески за липень" – зазначили в ЧЕСНО.

Водночас, за обсягами витрат "Слуга народу" випередила "Радикальну партію". Так, "Слуга народу" витратила 96,9 млн грн, "Радикальна партія Олега Ляшка" – 73 млн грн, "Голос"- 71,6 млн грн, Українська стратегія Гройсмана – 61,2 млн грн, Опозиційний блок – 55 млн грн, "Європейська Солідарність" – 47,2 млн грн, "Батьківщина" – 35 млн грн.

ЧЕСНО також зазначає, що проміжний фінансовий звіт подала також "Опозиційна платформа – За життя", однак відкрити їхній звіт з технічних причин поки що неможливо.

"Традиційно партії найбільше витрачають на рекламу у ЗМІ, насамперед на телебачення. На це витратили 411,5 млн грн, або 81% від загального обсягу витрат партій", – йдеться в повідомленні.

Кінцевий термін подачі фінансових звітів – 15 липня. Ці звіти повинні містити дані про надходження та витрати з рахунків виборчих фондів з моменту їх відкриття і до 10 липня включно. Повні фінансові звіти за весь період виборчої кампанії партії повинні подати в термін до 10 днів після виборів.

Раніше повідомлялося, що місце голосування на виборах в Раду вже змінили майже 200 тис. українців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: