fbpx
Сьогодні
17:27 12 Лип 2019

ЗМІ розкрили "схеми" двох нардепів, які безмитно вивозили до РФ кольормет на мільйони гривень

Подружня пара нардепів Наталії Королевської та Юрія Солода недоплатила в український бюджет "сотні мільйонів гривень податків і зборів".

До такого висновку прийшли автори журналістського розслідування опублікованого "Східним варіантом".

За допомогою документів журналісти викрили схему, яка дозволяла через підприємства, що працюють на окупованій території, вивозити брухт кольорових металів до Росії без сплати митних зборів і податків. Схема працювала до введення Україною обмежень на ввезення товарів на непідконтрольну територію в березні 2017 року.

"Ще з довоєнних часів у Королевської і Солода був бізнес пов'язаний з кольоровим металом – невеликий завод "Солур", який розташовувався поблизу м. Красний Луч Луганської області (нині під контролем "ЛНР") і займався виробництвом сплавів з алюмінію та інших кольорових металів… У 2016 році їх компанії вивезли на неконтрольовану частину Луганської області кілька тисяч тонн брухту кольорових металів, без сплати будь-яких мит і податків до бюджету. Про це свідчать документи "Укрзалізниці". За даними цих документів протягом 2016 року підприємство "Ресурсінвест 1" відправило понад 100 вагонів брухту кольорових металів з Києва (станція Дарниця) одержувачу "ГЗФ Алмазна" на територію так званої "ЛНР". Власником вантажів, як випливає з транспортних накладних, була компанія "Укрспецмет" Юрія Солода і Наталії Королевської, зареєстрована за тією ж адресою, що і належить їм компанія "Солур", – йдеться в розслідуванні.

"На своєму підприємстві Королевська та Солод переправляли кольормет в злитки, які потім через Росію відвантажували європейським компаніям. Поставки ці оформлялися через фірму ТОВ "Юніс", зареєстровану в Красному Лучі, за тією ж адресою, що і одержувач вантажу цветмета – ГЗФ "Алмазна". У транзитних деклараціях, за ​​якими оформлялися поставки злитків, можна побачити, що фірма "Юніс" діяла за дорученням офшору Aldeco trading, і продавала продукцію словацької компанії "Steelinvest". При цьому вивіз вантажу в Росію здійснювався через митницю в Новошахтинськ, яка як раз знаходиться недалеко від Красного Луча. Зв'язок офшору з Наталією Королевською та Юрієм Солодом підтверджує… платіжний ордер. У ньому вказується, що представником офшору Aldeco trading є Ольга Елькіна – це офіційна помічниця народного депутата Наталії Королевської", – розкриває схему видання.

За підрахунками журналістів, "подружжя не заплатило в бюджет України більше сотні мільйонів гривень податків, адже експортне мито на вивіз брухту кольорових металів становить близько 15% від вартості вантажу. А оскільки металобрухт Королевська та Солод вивозили сотнями вагонів, нескладно підрахувати, якими грошима орудує сімейна пара депутатів".

"На словах виступаючи за підвищення пенсій і зображуючи із себе захисників бідних верств населення, партія "Опозиційна платформа "За життя" веде в парламент злочинців і корупціонерів, які насправді пенсіонерів обкрадали і ухилялися від сплати податків", – резюмують розслідувачі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: