fbpx
Сьогодні
20:24 12 Лип 2019

Зеленський подзвонив Кличку, щоб той заплатив за трамваї. Що говорить мер столиці

Фото АПУ

Сьогодні під час візиту в Дніпро президент Володимир Зеленський відвідав об'єднання «Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова». Спілкуючись із працівниками він отримав скаргу, що міська влада Києва не розрахувалася за поставлені місту трамваї.

Президент відразу ж зателефонував меру столиці Віталію Кличку, передає прес-служба Зеленського.

«Вони виконали замовлення, а грошей люди не отримали. До мене звертаються як до президента, я телефоную вам», – поскаржився Зеленський по телефону.

Також він розкритикував, що кваліфікаційні умови одного з тендерів були прописані таким чином, що український виробник не може брати в ньому участі.

«Тобто умови прописані під постачання з-за кордону. Якщо можна, розберіться з питанням фінансів. А щодо того, як використовувати нашого вітчизняного виробника, який для нас у пріоритеті, ми з вами поспілкуємося окремо», – пообіцяв президент.

Очільник столиці Віталій Кличко відреагував на претензії.

«Хотів би прокоментувати сьогоднішню інформацію про розмову з Президентом України щодо трамваїв, які закуповує столиця.
Хочу зазначити, що Київ, оновлюючи парк комунального громадського транспорту, закуповує трамваї як іноземного виробництва, так і вітчизняного. І головне, чим керується місто, коли закуповує новий транспорт – це його якість і ціна, що їй відповідає. Ми придбали для Києва і поліські трамваї всесвітньо відомої компанії PESA, і українські – Львівського заводу «Електорон» та «Татра-юг» (Дніпро). Всі 47 польських трамваї – сучасних, 4-го покоління, з кондиціонерами, камерами відеоспостереження і WI-FI – курсують на лінії швидкісного трамваю. До вітчизняних же, на жаль, є питання. З 10-ти львівських трамваїв половину постійно ремонтуємо. У «Татра-юг» ми купили поки один трамвай і внесли за нього передоплату 10 мільйонів гривень. Залишок, і підприємство про це знає, заплатимо після коригування міського бюджету, яке має відбутися на наступній сесії Київради. Також, і я раніше про це говорив, «Татра-юг» виграла тендер на поставку ще 10-ти трамваїв, які курсуватимуть на Троєщині. На них теж потрібно виділити кошти рішенням Київради при коригуванні бюджету. Ключовою ж домовленістю з PESA було, зокрема, створення в Києві сервісного центру з обслуговування трамваїв компанії. І він вже працює. З подальшими планами крупногабаритної збірки трамваїв у Києві. Одне з моїх завдань, щоб вулицями української столиці їздили трамваї з написом «Зроблено в Києві». Наголошу, що ключовою вимогою тендерів на закупівлю трамваїв є низька підлога. Це вимога сучасних норм – зручність для людей з інвалідністю. А ще два роки тому «Татра-юг» таких трамваїв запропонувати не могла. Також Київ планує найближчим часом закупити трамваї на суму близько 25 млн євро за кредитні кошти Європейського інвестиційного банку. На тендерних вимогах, що формулює ЄІБ», – зазначив Кличко.

Друзі! Хотів би прокоментувати сьогоднішню інформацію про розмову з Президентом України щодо трамваїв, які закуповує…

Posted by Кличко – мер on Friday, July 12, 2019

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: