fbpx
Сьогодні
10:36 11 Лип 2019

Сьогодні світ відзначає день шоколаду, а Супрун розповіла про його користь

11 липня ласуни відзначають Всесвітній день шоколаду.

Вважається, що першими шоколад навчилися робити ацтеки, вони називали його "їжею богів". Іспанські конкістадори охрестили ласощі "чорним золотом" і їли їх для зміцнення витривалості. У ранньомодерну добу споживання шоколаду в Європі було доступно тільки аристократам.

Варто зазначити, що першочергово шоколад не мав такого солодкого смаку, за яким він відомий сьогодні по всьому світу. Першочергово це був гіркуватий на смак напій і вже згодом він став таким, яким ми його знаємо на смак сьогодні.

Для європейців подібні ласощі викликали фурор і він не був повсякденним явищем. Шоколад на обідньому столі – це була ознака заможності господаря, тож його споживали до урочистих подій та у разі приймання гостей під своїм дахом.

І лише в 19 столітті виробництво шоколаду набуло промислових масштабів завдяки винахідникам і бізнесменам Даніелю Пітеру, Енрі Нестле, Рудольфу Ліндту та Мілтону Герші.

У матері Терези була пристрасть до шоколаду. А мадам Помпадур була впевнена, що лише шоколад може розпалити вогонь пристрасті. Наукою встановлено, що в шоколаді є елементи, які сприяють відпочинку та психологічному відновленню.

Уляна Супрун розповіла, якими корисними властивостями володіє шоколад, як його правильно вживати і вибирати.

Супрун повідомила, що найбільш корисним є чорний шоколад з максимальним вмістом какао-бобів. Якщо в цій ласощі не міститься цукор – то вона має протизапальну, кардіопротекторну, протиалергічну, антигепатотоксичну дії.

Натомість, молочний школад з добавками не володіє ніякими корисними властивостями, а тільки навпаки, написала експерт.

Користь чорного шоколаду:

  • Флаваноли какао та чорного шоколаду корисні для здоров'я судин. Наша імунна система і багато інших клітин тіла спілкуються між собою за допомогою різних молекул, наприклад цитокінів і лейкотрієнів. Деякі з них пригнічують запалення, інші ж, навпаки, викликають. Флаваноли заважають створювати про-запальні молекули, зате сприяють утворенню окису азоту NO. Це з'єднання розширює судини і знижує тиск. Таким чином, шоколад робить досить вагомий внесок у запобігання або стримування прогресу атеросклерозу або інших хвороб, пов'язаних із запаленням, і дещо знижує тиск. Зверніть увагу, що не можна лікувати гіпертензію шоколадками, її лікують прописаними ліками.
  • Какао і шоколад володіють антиоксидантною дією. Вони містять поліфенольні сполуки, які вловлюють і гасять вільні радикали, і пригнічують ферменти, залучені в пероксидацію. Простіше кажучи, ці речовини не дають нашим молекулам псуватися від бомбардування дуже реактивними сполуками.
  • Поліфеноли какао добре впливають на баланс холестерину. В одному з експериментів, після 7 днів споживання темного, багатого поліфенолами шоколаду, у людей знизився на 6% рівень ліпопротеїнів низької щільності ("поганий холестерин") та на 9% зріс рівень ліпопротеїнів високої щільності ("хороший холестерин"). Подібні результати були отримані і в інших дослідженнях, в тому числі – людей з діабетом 2 типу.
  • Какао, багате флаванолами, покращує кровопостачання мозку, що може бути корисно пацієнтам з деменцією, хворобою Альцгеймера і тим, хто переніс інсульт. Також какао покращує функції мозку і укріплює пам'ять і покращує уважність. Якщо ви мало спите, шоколад і какао допоможуть вам відновити сили.
    Шоколад позитивно впливає на стан мікрофлори кишківника. Поліфеноли какао мають достатньо малу біодоступність, то є тільки частка спожитих речовин потрапить з кишечника в кров. Тим не менш, позитивний ефект какао та чорного шоколаду досить очевидний.
  • Шоколад допомагає у фотозахисті нашої шкіри. Сонце зістарює шкіру – через ультрафіолет руйнуються колаген і гіалуронова кислота, необхідні для пружності. У той же час, зростає кількість мутацій і запускаються вільнорадикальні процеси. Щоб запобігти цьому, треба користуватися сонцезахисними кремами, носити закритий одяг та уникати сонця з 11 до 17.

Уляна попередила, що дітям не варто їсти шоколад, тому що солодощі – це загроза для зубів, і зайві калорії замість повноцінної їжі. Але не забувайте, що флаваноїди, які містяться в какао-бобах, позитивно впливають на стан імунної системи кишечника і запобігають харчові алергії.

Всупереч міфу, що шоколад і цитрусові викликають алергію, це неправда. Те, що приймають за алергію у дитини, це атопічний або системний контактний дерматит. Харчова алергія проявляється як біль у животі, свербіж слизових рота, або діареєю. Дерматит дійсно часто супроводжується і харчовими алергіями, тому іноді вони співпадають. Але найбільш поширеними харчовими алергенами є молочні продукти, горіхи або яйця, але не какао.

Раніше Супрун розповіла про користь та загрози поцілунків.

 

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: