fbpx
Сьогодні
16:08 09 Лип 2019

Офіційно: ОБСЄ визнала захоплених РФ українських моряків військовополоненими

У Парламентській асамблеї ОБСЄ визнали захоплених Росією в Керченській протоці українських моряків військовополоненими.

Про це йдеться у резолюції, ухваленій ПА ОБСЄ на щорічній сесії у Люксембурзі.

"Парламентська асамблея ОБСЄ знову заявляє про свою повну повагу суверенітету, політичної незалежності, єдності і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, які охоплюють Автономну Республіку Крим, місто Севастополь та морські райони", – йдеться в документі.

У резолюції зазначено, що ПА ОБСЄ "засуджує неспровокований акт збройної агресії і невиправдане невідповідне застосування військової сили з боку Російської Федерації проти українських суден і членів їхніх екіпажів у нейтральних міжнародних водах Чорного моря поблизу Керченської протоки 25 листопада 2018 року".

Парламентська асамблея "рекомендує чинному голові ОБСЄ, інституціям ОБСЄ та державам-учасникам докладати всіх зусиль і використати всі наявні інструменти для забезпечення невідкладного і беззастережного звільнення українських військовополонених, утримуваних в ув'язненні Російською Федерацією, і захоплених суден", – зазначається у резолюції.

Також Асамблея наполегливо закликає РФ надавати українським військовополоненим, доки вони не будуть звільнені, необхідну медичну, юридичну та консульську допомогу згідно з відповідними положеннями міжнародного гуманітарного права, включаючи Женевські конвенції.

Парламентарії ОБСЄ настійно закликають РФ забезпечити свободу проходження через Азовське море і Керченську протоку відповідно до норм міжнародного права, зокрема положень Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права 1982 року.

Також в ПА ОБСЄ підтримують надання необхідних ресурсів для підвищення потенціалу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, зокрема за рахунок використання обладнання технічного спостереження, безпілотних літальних апаратів і супутникових зображень, зі спостереження за ситуацією в Азовському морі і Керченській протоці.

Нагадаємо, Зеленський розповів, що щодня працює над звільненням моряків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: