fbpx
Сьогодні
16:26 08 Лип 2019

У МОЗ пропонують зобов'язати сортувати сміття та збільшити кількість громадських туалетів

МОЗ винесло на громадське обговорення проект наказу, яким пропонує зокрема заборонити взимку посипати дороги сіллю і піском, встановлювати вбиральні без каналізації та зобов'язати людей сортувати сміття.

Відповідний проект наказу "Про внесення змін до Державних санітарних норм і правил утримання територій населених місць" оприлюднено для громадського обговорення на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Документ регулює норми та правила утримання територій населених місць. Пропозиції для включення в проект наказу можна вносити впродовж місяця з дня опублікування документу.

За результатами громадського обговорення профільні експерти МОЗ України розглянуть всі пропозиції та зауваження та внесуть відповідні правки.

"Зміни до наказу вдосконалюють чинні санітарні норми та законодавство, щоби зробити зручнішими та головне – безпечними для життя і здоров'я людей помешкання та громадські споруди, а також території населених місць", – зазначаються у міністерстві.

Так, проект наказу пропонує створити безбар'єрне середовище для людей з інвалідністю, батьків із дитячими візочками, велосипедистів та інших груп населення.

"Наприклад, обов'язковими стануть широкий (120 см) і пологий з'їзд з тротуару чи велодоріжки; пандус з належною шириною та ухилом або ліфт на кожному з виходів підземних і надземних пішохідних переходів; лави для сидіння вздовж вулиць (кожні 300 м); паркувальні стовпчики або інші перепони для в'їзду машин в пішохідну зону", – пояснюється в документі.

Пропонується збільшити кількість громадських туалетів, натомість заборонити вбиральні без каналізації.

"Оптимальна відстань між вбиральнями – до 700 метрів, а в людних місцях – до 300 метрів", – наголошують в МОЗ.

Громадські вбиральні мають бути облаштовані столом для сповивання немовляти та мати доступ до питної води.

Згідно з проектом наказу, вигрібні ями будуть заборонені, замість них – безпечні для здоров'я локальні очисні споруди (наприклад, септик).

Пропонується обов'язкове сортування сміття і сміттєві урни кожні 60 метрів. "Нові норми зобов'язують встановлювати окремі контейнери для сортування сміття – для пластику, скла, металу, паперу та органіки", – йдеться в документі.

МОЗ пропонує заборонити палити траву і листя. "Зібране листя вивозитимуть на поля компостування. Забороняється спалювання листя, яке призводить до забруднення повітря, води та ґрунту, а також до зникнення певних видів тварин. При спалюванні виділяється бензопірен, що може викликати у людини рак. З димом у повітря виходять діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. Також при спалюванні виділяються отруйні гази, які можуть бути джерелом алергії та впливають на імунну систему", – пояснили у міністерстві.

Посипати дороги піском і сіллю від ожеледиці також планують заборонити.

"Наприклад, щоб не було ожеледиці, посипати тротуари, велодоріжки та пішохідні зони потрібно гранвідсівом з вмістом солі 7%. Натомість посипка піском та піскосумішшю з сіллю забороняється , оскільки вона забруднює ґрунт, школить зеленим насадженням, а також псує взуття", – додали в МОЗ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: