fbpx
Сьогодні
15:02 04 Лип 2019

Хлорована тюрма: 4 липня – Міжнародний день полонених дельфінів

У сучасному світі знаходження в неволі високоінтелектуальних морських ссавців схоже на середньовічну дикість.

По всьому світу громадськість вимагає закриття дельфінаріїв. 14 країн ЄС заборонили на своїх територіях дельфінарії. Під тиском громадськості вони заборонені в Англії. У Бразилії, Ізраїлі не можна використовувати морських ссавців в розважальних цілях. У США штат Південна Кароліна категорично заборонив дельфінарії. Зараз подібні закони розглядаються в інших штатах. Індія пішла далі і визнала дельфінів особистостями, які не належать до людського роду. Світова спільнота розуміє, що китам, косаткам, дельфінам і іншим ссавцям не місце в неволі.

У всьому світі дельфіни знаходяться під охороною природоохоронного законодавства. А деякі країни внесли їх в свої Червоні Книги. Україна теж не є винятком. Всі види дельфінів занесені в Червону Книгу України. Але, це не зупиняє зменшення їх чисельності. Дельфіни заплутуються в рибальських сітках і гинуть. Так само дельфіни дуже чутливі до забруднення води. Наочним прикладом інтенсивного забруднення моря може служити те, що в 2007 році більше ста чорноморських дельфінів викинулися на берег.

Точна кількість дельфінів в Чорному і Азовському морі невідомо. Згідно з даними Міжнародного союзу охорони природи (IUCN) чисельність чорноморських афалін не більше кількох тисяч. Український науковий центр екології моря в 2018 році проводив польові дослідження і підраховував дельфінів вздовж узбережжя Чорного моря в рамках проекту ЄС/ПРООН «Посилення екологічного моніторингу Чорного моря «. Вчені повідомили, що за останні десятиліття популяція дельфінів різко скоротилося. У Чорному морі мешкає 3 види дельфінів: дельфін звичайний або дельфін-білобочка є найпоширенішим і вчені в ході дослідження нарахували 1170 особин, вид «афаліна» зустрівся 13 разів і нарахували 860 особин, а морських свиней за 33 зустрічі нарахували 930.

Тільки людина могла собі дозволити зникаючі види, що входять до списку Червоної Книги України, експлуатувати в розважальних цілях.

На волі морських просторів дельфіни живуть від 25 до 50 років. Потрапляючи в неволю багато помирають протягом перших двох років. Термін життя в дельфінарії для них не перевищує 6 років…

«Дельфінарій це смертний вирок для дельфінів, тільки його виконання відкладено на «завтра», при цьому весь період перебування в неволі супроводжується тортурами і болем», – стверджують в Асоціації рибалок України.

Хоч дельфіни на всі виступи і виходять зі своєї тільки їм властивою посмішкою, але умови їх утримання в цих водних в'язницях для них нестерпні.

Вода в басейні перенасичена хлором, сульфатом міді і іншими їдкими хімікатами, через це дельфіни сліпнуть, у деяких починає злазити шкіра.

Дельфіни орієнтуються в просторі за допомогою сонарних хвиль. У басейнах відлуння їх власних сонарів зводить деяких дельфінів з розуму. Тому у них не рідкісні випадки самогубств …

Цих дуже розумних створінь містять в дванадцятиметрових басейнах глибиною 2-3 метра з брудною, рідко змінюваною водою. У морі дельфіни долають понад 100 км в день. Середня швидкість з якою пливе дельфін – 5-13 км/год, а деякі дельфіни можуть пересуватися зі швидкістю до 32 км/год. В основному вони знаходяться під водою, тільки 10-20% часу на «повітрі». Але, в дрібних басейнах змушені проводити більше половини часу на поверхні води. Через це у них атрофується верхній плавник.

У дельфінаріях їх силою змушують вчитися трюкам. Тренування нагадують знущання. Щоб ті слухалися, їх не годують, караючи, поміщають на тривалий період в дрібні тісні ящики наповнені водою, в яких вони не можуть взагалі рухатися. Все це для дельфінів є шоком. Дельфіни дуже чутливі, вони гостро переживають образи і несправедливість.

Але при цьому вони змушені виступати за їжу: не зробиш трюк – не виживеш. Велику частину часу вони змушені перебувати в умовах обмеженого простору, і тому можливість хоч ненадовго поплавати в басейні, для них життєво необхідна.

В Україні 19 дельфінаріїв, в яких знаходиться більше восьмидесяті чорноморських афалін, а так само в них безліч інших морських ссавців. Які потрапили і знаходяться там з незрозумілими документами або взагалі без них. У Верховній Раді пропонують заборонити дельфінарії і створити Центр реабілітації для звільнених тварин.

10 липня 2018 року депутати внесли в парламент законопроект №8585. Законопроект за своєю суттю досить жорсткий, в основному щодо тих, хто намагається нажитися на горі і болю дельфінів. Але, це зрозуміло, у суспільства терпець увірвався. На жаль, на сьогоднішній день Законопроект не прийнятий.

«Мало звільнити дельфінів. Після тривалого перебування в неволі, якщо їх випустити без реабілітації, то вони не виживуть в дикій природі, – кажуть в Асоціації рибалок України. – Перш за все, необхідно забезпечити спеціалізоване транспортування дельфінів в Реабілітаційний Центр. Після перебування в карантині фахівці визначать, чи готові дельфіни до життя в дикій природі. Чи не вбило перебування їх в неволі здатність самостійно добувати собі їжу. Адже деякі дельфіни потрапили в дельфінарії ще маленькими, і в цих водних катівнях у них пройшло все життя … Для того щоб вони пройшли курс адаптації необхідний Реабілітаційний Центр з умовами максимально наближеними до природного середовища. На даний момент в Україні такого немає. Раніше на лікування всіх дельфінів наша країна передавала до Туреччини».

Після прийняття Законопроекту хочуть заснувати перший Реабілітаційний Центр на території Чорноморського біосферного заповідника, розташований на території і в акваторії Херсонської та Миколаївської областей. Акваторія даного біосферного заповідника є суворої заповідності, тому там дельфіни можуть бути в цілковитій безпеці.

Зоозахисна ініціатива UAnimals зібрала топ-5 міфів про дельфінарії

Міф 1: Користь дельфінотерапії

Правда: Визнані науковці з усього світу стверджують, що користь дельфінотерапії – вигадка. Підтримує цю думку і керівниця украінського МОЗу. Позитивний вплив контакту з дельфінами можна порівняти із грою з собакою, чи котом.

Міф 2: Врятовані дельфіни

Правда: В дельфінаріях часом кажуть, що їх тварини – врятовані із «консервних» заводів. Насправді ж більшу частину дельфінів жорстоко відловлюють в дикій природі. Інших і правда купують на заводах, де тварин вирощують для дельфінаріїв. Таким чином, жорстокий попит продовжує породжувати пропозицію.

Міф 3: Посмішка дельфіна

Правда: Власники катівень для тварин кажуть, що дельфінам подобається у них, бо «вони посміхаються». Насправді ж, жодної посмішки дельфінів не існує. Такою є будова щелепи тварини.

дельфін

Міф 4: Гуманність дельфінаріїв

Правда: У дельфінаріях тварини замість сотні кілометрів за день затиснені на лічених метрах. Головним інструментом дресури тут є голод та обмеження в їжі.

Міф 5: Довше життя тварин у дельфінаріях

Правда: Багато тварин помирають ще при вилові та транспортуванні, багато гинуть вже у самому дельфінарії. Але давайте навіть уявимо, що якийсь дельфін проживає в неволі довше, ніж на свободі. Скажіть, чи поміняєте ви 50 років свободи на 100 у в'язниці?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: