fbpx
Сьогодні
22:38 04 Лип 2019

17 липня українці зможуть побачити унікальне космічне явище

У ніч на 17 липня над територією більшій частині Європи можна буде спостерігати затемнення Місяця.

Це буде часткове затемнення місяця, яке зможуть побачити і на всій території України, повідомляє НВ.

16 липня майже повний Місяць досягне спадного вузла своєї орбіти і покриє Сатурн при видимості в Південній Америці і акваторії Тихого океану. Прийнявши в цей же день фазу повного місяця, місячний диск сховається за земною тінню, тобто відбудеться часткове місячне затемнення. Місяць увійде в тінь Землі приблизно на 65%, але це станеться незабаром після півночі, тобто вже 17 липня в 0 годин 31 хвилину.

Місячне затемнення наступає, коли Місяць входить в конус тіні від Землі. Діаметр плями тіні Землі на відстані 363 000 км (мінімальна відстань Місяця від Землі) становить близько 2,6 діаметра Місяця, тому Місяць може бути затіненей цілком. Коли Місяць під час затемнення повністю входить у тінь Землі, говорять про повне місячне затемненне, коли частково — про часткове затемненні.

Формально момент повного місяця настане через кілька хвилин після максимальної фази затемнення — о 0:40. У США липневий повний місяць відомий як «Оленячий Місяць». Це пов'язано з тим, що в цей час року у оленів з'являються нові роги.

Ще одна назва липневого повного місяця — Громовий Місяць через часті грози влітку. Англосаксонське ім'я — сінний місяць, що пов'язано зі збором сіна.

Також цікаво, що 20 липня виповнюється 50 років з дня висадки першої людини на Місяць. 20 липня 1969, в 20:17:39 UTC командир екіпажу Ніл Армстронг і пілот Базз Олдрін посадили місячний модуль корабля Аполлон 11 в південно-західному районі Моря Спокою. Вони залишалися на поверхні Місяця протягом 21 години 36 хвилин і 21 секунди. Весь цей час пілот командного модуля Майкл Коллінз чекав їх на навколомісячній орбіті.

Астронавти зробили один вихід на місячну поверхню, який тривав 2 години 31 хвилину 40 секунд. Першою людиною, яка ступила на Місяць, став Ніл Армстронг. Це сталося 21 липня, в 2:56:15 UTC. Через 15 хвилин до нього приєднався Олдрін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: