fbpx
Сьогодні
16:08 03 Лип 2019

Сміттєвий колапс у Києві: експерт розказав, що полігон в Підгірцях був розрахований до 2001 року

Арсеній Пушкаренко / Скріншот з репортажу Дениса Казанського

Полігон №5 у Києві переповнений, сміття тут накопичується без жодного сортування чи перероблення. У Києві назріває сміттєвий колапс. Про це повідомив лідер організації «Збережемо Голосієво» Арсеній Пушкаренко у репортажі журналіста Дениса Казанського про сміттєзвалища столиці.

«За моєю спиною знаходиться 5-тий полігон у селі Підгірці, який був відкритий у 1986 році. Він починався з того, що сюди звозили листя з Києва після Чорнобильської катастрофи. Цей полігон був розрахований до 2001 року, зараз надворі маємо 2019-тий, але сюди продовжує звозитися сміття зі всього Києва. Кілька років тому Київрада прийняла рішення у 2018-му році все ж таки закрити цей полігон. Для цього треба було провести відповідну підготовку і знайти можливість або іншого полігону, або побудувати сміттєперероблювальний завод. На жаль, нічого не було зроблено. Полігон продовжує активно працювати. Тобто фактично Київська влада, як і в багатьох інших рішеннях, лише декларує свої наміри, але нічого не змінюється», – повідомив громадський діяч.

Арсеній Пушкаренко зазначив, що в Києві цим питанням опікується заступник міського голови пан Пантелєєв.

«Зараз щороку Київ виробляє 1,5 мільйони тон сміття і тільки 250 тисяч тон спалює завод «Енергія». Все інше лягає в Підгірцях або по окремим невеличким полігонам навколо Києва напівзаконним шляхом. Нас занепокоює ця ситуація», – розповів Пушкаренко.

«Сьогодні в Пирогово, на полігоні №6, де завжди був полігон лише будівельного сміття, кілька років поспіль звозять і побутове сміття. Це несе екологічну загрозу Києву, оскільки Пирогово є частиною єдиного національного природного парку в столиці «Голосіївський», – сказав лідер «Збережемо Голосієво».

Також він повідомив, що на території 6-го полігону збираються побудувати сміттєперероблювальний завод на 400 тисяч тон сміття в рік.

«Це є безглуздя, адже вже зараз у столиці – півтора мільйони тон сміття. Плюс місто розвивається, збільшується кількість населення, можливо, в найближчі 10 років буде створена агломерація. Будувати на території заповідника сміттєперероблювальний завод, який може спалювати лише 400 тисяч тон, як мінімум, недалекоглядно. Ми вважаємо, що завод має бути на 800 тисяч тон-мільйон і однозначно має знаходитись не на території Пирогово, не в близькості до заповідника», – вважає Пушкаренко.

Тим часом, навіть у пострадянських країнах вже навчилися поводитися зі сміттям правильно. Наприклад, на міському полігоні у Ризі побудували біогазовий завод та великі теплиці, в яких вирощують томати, повідомив Денис Казанський. 

Рубрика:
Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: