fbpx
Сьогодні
14:15 30 Чер 2019

Японія починає комерційне полювання на китів уперше за 30 років

Фото АР

Японія 30 червня офіційно покинула Міжнародну китобійну комісію (International Whaling Commission, IWC), членом якої була з 1951 року.

Так, країна планує з 1 липня відновити комерційний китобійний промисел у своїй винятковій економічній зоні, беручи участь в IWC як спостерігач, повідомляє Kyodo.

Таким чином, Японія позбавляється права на виловлювання китів в Антарктиці і північній частині Тихого океану в наукових цілях.

Рішення про вихід із Міжнародної китобійної комісії ухвалено ще у вересні 2018 року, коли Токіо вкотре не змогло пролобіювати обмежений промисел поширених видів китів, як-от малі смугачі. Це викликало критику з боку Австралії, Нової Зеландії, а також природоохоронної організації Greenpeace.

Зазначимо, що Японія припинила комерційний китобійний промисел відповідно до мораторію, який було схвалено у 1982 році IWC. Багате білками китове м'ясо колись було одним з основних джерел харчування для японців, особливо в післявоєнну епоху. Щорічне внутрішнє споживання китового м'яса в 1960-х роках становило близько 200 тисяч тонн.

У 1987 році Японія припинила комерційний промисел у водах Антарктики, водночас розпочавши програму наукового промислу. Ця програма тривала до 2005 року.

Однак у 2010 році Австралія подала позов до Міжнародного суду ООН на Японію за проведення кампанії комерційного китобійного промислу в територіальних водах Австралії. У позові було заявлено, що японська програма забою китів всупереч твердженням Токіо не переслідує жодних наукових цілей, а є виключно комерційним полюванням. 31 березня 2014 року міжнародний суд ООН підтримав позов Австралії і зобов'язав Японію призупинити вилов китів в Антарктиці, який не відповідає статусу наукового. Токіо заявив, що готовий підкоритися рішенню Всесвітньої організації.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: