fbpx
Сьогодні
14:03 28 Чер 2019

Президент Зеленський присвоїв звання Героїв України ліквідаторам, що спускалися у басейн під реактором ЧАЕС

Кадр із серіалу "Чорнобиль" (2019)

Президент Володимир Зеленський підписав Указ "Про присвоєння звання Герой України" трьом ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній електростанції – Олексію Ананенку, Валерію Беспалову та посмертно Борису Баранову.

Відповідний Указ опубліковано на сайті Президента України.

"Згідно з документом № 468/2019, старший інженер-механік реакторного цеху ДП «Чорнобильська АЕС» у 1983-1989 роках Олексій Ананенко, старший інженер турбінного цеху атомної електростанції у 1986 році Валерій Беспалов та начальник зміни цього ж підприємства у 1976-2005 роках Борис Баранов (посмертно) удостоєні найвищої державної нагороди за героїзм і самовіддані дії, виявлені під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, що сталася 26 квітня 1986 року", – йдеться в Указі.

Олексій Ананенко, Валерій Беспалов та Борис Баранов спустилися в басейн-барботер із ризиком для власного життя під зруйнованим реактором і відкрили запірні клапани, щоб звільнити його від води. Завдяки цьому вдалося уникнути контакту розплавленого ядерного матеріалу з водою, внаслідок якого з високою ймовірністю міг статися повторний вибух.

Нагадаємо, що сьогодні Зеленський своїм указом надав громадянство іноземцям, що захищали Україну.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: