fbpx
Сьогодні
15:18 27 Чер 2019

У Криму знайшли залишки гігантського птаха

У Криму при будівництві траси "Таврида" виявлені кістки гігантської викопної птиці, яка за розмірами в три рази більші за страуса.

Про це повідомляє Палеонтологічний інститут імені Борісяка РАН.

У печері палеонтологи ідентифікували скам'янілості, що належали найбільшій птиці Північної півкулі.

Вчені стверджують, що птах досягав ваги близько 450 кг і жив приблизно 1,5-1,8 млн років тому. Судячи з будови кістки, птах Pachystruthio dmanisensis досить добре бігали. Це пов'язано з проживанням спільно з великими хижаками – саблезубими кішками, гігантськими гієнами.

Вчені вважають, що гігантські птахи могли жити пліч-о-пліч з давньою людиною. Вони були джерелом м'яса, кісток, пір'я і яєчної шкаралупи для людей.

"Аналіз копалин матеріалів дозволяє зробити висновок, що ці велетенські птахи колись були досить широко поширені на території Північної півкулі в цілому і Європи зокрема", – йдеться в повідомленні.

На сьогоднішній день найбільша з птахів – африканський страус – важить не більше 150 кг. Кримський птах за розміром подібний древнім мадагаскарським епіорнісам.

"Нові матеріали свідчать, що причорноморські велетні представляли окрему еволюційну лінію нелітаючих птахів. Їх родинні зв'язки поки залишаються не зовсім ясними", – зазначили вчені.

Також в печері під трасою "Таврида" на ділянці в Білогірському районі знайдені останки стародавніх хижаків і інших тварин.

Раніше на Франківщині у лісі місцеві жителі знайшли старий бідон з документами УПА.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: