fbpx
Сьогодні
16:27 25 Чер 2019

У Києві відкриють Архів таємних радянських спецслужб

Для того, аби відвідати Архів не потрібно буде ні дозволів, ні перепусток. Просто варто прийти з паспортом, і вам приносять у читальну залу справу, закатованої НКВД, репресованої КДБ, розстріляної ЧК людини, що Вас цікавить.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Інститут національної пам'яті отримав приміщення, в якому зосередять усі архіви усіх таємних радянських спецслужб.

8 поверхів, 11 тисяч квадратних метрів. Тут у спеціальних пересувних шафах зберігатимуть мільйони справ, які раніше були розпорошені по архівах різних силових відомств – прокуратури і судів, МВС, СБУ, Міноборони, Нацполіції, розвідки.

"Архів, якого ще не було", – так називають історики нове централізоване сховище документів комуністичної доби. Його облаштовують на околиці Києва Троєщині, в одній із будівель Банкнотно-монетного двору Нацбанку.

Сьогодні Україна пишається першим місцем у рейтингу пострадянських країн за доступом до архівів комуністичних спецслужб. Однак архівісти скаржаться, що досягли межі своїх можливостей. Кількість людей, які звертаються по інформацію про своїх репресованих родичів, росте. А кількість місць у читальних залах архівів залишається мізерною.

"Це стане значно зручніше для користувачів. Усе в одному місці, комфортні читальні зали, для доступу достатньо лише звернення і паспорта, не буде зайвої паперової тяганини, як зараз, щоб зайти в режимне приміщення СБУ чи МВС", – сказав Володимир В'ятрович, показуючи журналістам нове приміщення.

Як повідомив директор новоствореного Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам'яті Ігор Кулик, Архів включатиме читальний зал на 50 робочих місць, конференц-залу, а також open space – відкритий простір для спілкування користувачів.

Наразі у приміщенні (яке раніше служило виробничими цехами заводу «Арсенал»), здійснюють перепланування та капітальний ремонт. На перших відвідувачів очікують уже за півтора-два роки.

Нагадаємо, що нещодавно у Києві з'явилась перша smart-вулиця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: