fbpx
Сьогодні
13:00 25 Чер 2019

Із Вернадським на купюрах: НБУ анонсували зміни в грошовому обігу

Монети 1, 2 і 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні і будуть виведені з обігу з 01 жовтня 2019 року, а з 25 жовтня НБУ вводить в обіг нову банкноту.

Повідомлення про ці зміни розміщене на сайті Нацбанку.

Відзначається, що з 1 жовтня ці монети перестануть бути платіжним засобом в Україні. Відтоді їх не прийматимуть під час розрахунків готівкою за товари та послуги, а Національний банк почне вилучати ці монети з готівкового обігу. Водночас громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів упродовж наступних трьох років.

"Крім того, розпочнеться поступове вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок. На відміну від 1, 2 та 5 копійок, 25 копійок поки що залишаться у готівковому обігу. Ними можна буде розраховуватися. Але ті монети, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад у обіг і поступово їх ставатиме все менше. Для полегшення готівкових розрахунків в Україні можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) до сум, кратних 10 копійкам", — повідомили в НБУ.

Також Національний банк з 25 жовтня 2019 вводить в обіг банкноту номіналом 1 тисяча гривень.

"Всього в ньому (грошовому обігу – Ред.) залишиться шість номіналів монет та шість номіналів банкнот. Так він стане більш впорядкованим. Саме ряд з 11−13 номіналів є найбільш вживаним підходом для провідних країн у різних куточках світу — від США, Канади, Великої Британії до Чехії, Данії, Швейцарії та Австралії", — заявив голова НБУ Яків Смолій.

Нагадаємо, що Україна веде переговори з Міжнародним валютним фондом щодо запуску нової програми співпраці на 3-4 роки.

 

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: