fbpx
Сьогодні
21:01 24 Чер 2019

У Берліні в експлуатацію ввели кліматично-нейтральний квартал

У берлінському районі Ліхтенберг зведені два восьмиповерхові житлові будинки з сонячними електростанціями на дахах та накопичувачами енергії на перших поверхах.

99 квартир на 5400 квадратних метрах побудовані компанією HOWOGE за стандартом KfW-40 Plus — це вищий рівень енергоефективності за критеріями німецького банку розвитку KfW, передає howoge.de.

На покрівлі будівель встановлені сонячні електростанції потужністю 145 кВт, а на перших поверхах – накопичувачі енергії.

Позначка «Plus» означає, що такі будинки повинні виробляти і накопичувати енергію, а не лише її зберігати та ефективно витрачати.

сонячні панелі

Крім зовнішнього утеплення, дуже теплих віконних конструкцій, поквартирної вентиляції з рекуперацією тепла, які вже стали нормою сучасного німецького будівництва, у будинках за стандартом KfW-40 Plus встановлені децентралізовані станції (модулі) свіжої води. Ці пристрої налаштовані на проточний (тільки при відкритті крана) нагрів води до 45 градусів, а джерелом тепла служить місцева мережа теплопостачання.

Як результат, розрахунковий кліматичний баланс будівель вийшов навіть негативним — мінус 4 кг СО2 на квадратний метр.

Орендарі матимуть можливість купувати електроенергію, вироблену встановленою на покрівлі сонячною електростанцією.

Енергетична концепція будівлі

Енергетична концепція будівлі

У Німеччині діють особливі правила, так звана концепція «електрика орендарів житла» (Mieterstrom), яка звільняє мешканців багатоквартирних будинків від низки податків і зборів за електроенергію, згенерованої даховими сонячними електростанціями.

Характеристики побудованих будинків, в яких половина квартир у будинках є соціальним житлом і частина орендної плати компенсується державою, перевищують вимоги Директиви.

У відповідності з європейською директивою про енергетичну ефективність будівель 2010/31/EU (Energy Performance of Buildings Directive — EPBD) з 31 грудня 2020 року всі нові будівлі в країнах ЄС повинні будуватися як будівлі з майже нульовим споживанням енергії (nearly zero-energy buildings). При цьому «майже нульової або дуже низький обсяг необхідної енергії повинен бути в значній мірі покритий за рахунок енергії з відновлюваних джерел, включаючи енергію з відновлюваних джерел, вироблену на місці або неподалік», йдеться у Директиві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: