fbpx
Сьогодні
21:45 22 Чер 2019

В Україні з 1 вересня звузять крайні ліві смуги на дорогах

З 1 вересня набирають чинності нові зміни державних будівельних норм щодо проектування доріг загального користування.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе.

"Це дуже вдала практика, яка працює у багатьох країнах Європи та світу. Тому ми вирішили обов'язково запровадити її під час нового будівництва найбільших і найінтенсивніших українських трас при влаштуванні лівих швидкісних смуг", – пояснив він.

Відповідно до нових норм:

  • з 3,75 до 3,5 м звужується ширина лівих смуг руху на дорогах І категорії. Це траси з 3-ма і більше смугами руху в одному напрямку. Це стосується нового будівництва трас і є обов'язковим. Для реконструйованих трас ця норма є рекомендаційною.
  • встановлено нову ширину зупиночної смуги руху на дорогах вищих категорій (І-ІІ категорій) – 3 м замість 2,5 м. Зараз існуюча ширина цієї смуги дуже небезпечна і спричиняє додаткові аварії. Особливо це актуально для вантажних автомобілів, які не можуть у повній мірі безпечно та зручно розміститися на такій ділянці дороги.
  • встановлені сучасні та більш безпечні вимоги до проектування горизонтальних та вертикальних кривих. Це актуально для гірських трас, трас на іншому складному ландшафті тощо. Завдяки встановленню більш безпечних мінімальних радіусів кривих нові дороги проектуватимуться з кращою видимістю.

У Мінрегіоні розраховують, що це дозволить, мінімізувати перевищення дозволеної швидкості на дорогах, зробить водіїв більш уважними за кермом, тож аварій і ДТП стане менше.

крайні ліві смуги

Зміни до ДБН розроблені ДП "ДерждорНДІ" і вступають в дію з 1 вересня 2019 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: