fbpx
Сьогодні
19:28 20 Чер 2019

Офіційно: КСУ визнав законним розпуск Ради

Конституційний суд визнав, що указ президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної ради не суперечить закону.

Про це повідомили в прес-службі Конституційного суду (КСУ).

Так, судді зазначили, що цей склад парламенту не відновив у регламенті «правове регулювання питання припинення діяльності коаліції депутатських фракцій», з яким пов'язується початок перебігу місячного терміну формування нової коаліції і право президента на розпуск Ради, якщо коаліцію не створили.

Таким чином, як вказує КС, між президентом і Радою виник «конституційний конфлікт» щодо дострокового припинення повноважень парламенту, який «немає правового рішення», бо Конституція не визначає порядку припинення діяльності коаліції.

«Водночас, носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ; народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування (частина друга статті 5 Конституції України). Це засадниче положення конкретизується приписом статті 69 Конституції України про те, що народне волевиявлення здійснюється через вибори. Конституційний Суд України констатував, що розв'язання конституційного конфлікту народом шляхом проведення позачергових виборів до Верховної Ради України відповідає вимогам частини другої статті 5 Конституції України», — пояснив своє рішення суд.

Рішення Конституційного суду є остаточним і не підлягає оскарженню.

Раніше ЗМІ повідомили, що КСУ визнав указ Зеленського про розпуск Ради конституційним.

До цього президент Володимир Зеленський виступив із промовою у Конституційному суді, де розглядається конституційність його указу про розпуск парламенту і заявив, що його юридична позиція беззаперечна і бездоганна

Нагадаємо,  Зеленський 20 травня під час інавгураційної промови оголосив про розпуск Верховної Ради 8 скликання.

21 травня він підписав указ "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради 8 скликання та призначення позачергових виборів".

Позачергові парламентські вибори, згідно з указом Президента, призначено на 21 липня цього року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: