fbpx
Сьогодні
15:03 17 Чер 2019

Зеркаль пророкує Європі газову кризу

Фото УНІАН

Україна попередила Євросоюз про ймовірну газову кризу на початок 2020 року, пов'язану з відсутністю договору про транзит газу через українську газотранспортну систему.

Про це повідомляє Громадське Телебачення з посиланням на Bloomberg.

За словами пані Зеркаль, ймовірність того, що Україна та Росія не домовляться про укладання нового транзитного контракту, що буде діяти з 1 січня 2020 року, дуже висока.

"Поки Росія продовжує відкладати дату проведення тристоронніх переговорів про транзит газу, похмурий сценарій газової кризи варто розглянути серйозніше", — повідомила Зеркаль.

Зеркаль також нагадала, що наразі всі європейські країни, у тому числі України, нарощують обсяги закачування газу до своїх сховищ. Це спричинило неабияку пропозицію газу на європейському ринку, що призвело до обвалу цін на нього.

Нагадуємо, що більше третини всього газу, який споживають у ЄС, надходить з Росії. Більшість цього газу постачають через Україну, яка запропонувала європейським компаніям використати свої підземні сховища газу для нарощення його запасів на опалювальний сезон.

Окрім транзиту газу через Україну, Росія постачає свій газ через обхідні газопроводи, зокрема "Північний потік". Друга гілка цього газопроводу — "Північний потік-2" — швидше за все не буде збудована вчасно, зокрема через проблеми з дозволами у Данії, через економічну зону якої Газпром мав намір прокласти трубопровід.

Раніше Україна заявила, що готова допомогти Молдові купувати газ в ЄС в обхід "Газпрому".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: