fbpx
Сьогодні
18:38 16 Чер 2019

Україна може допомогти Молдові купувати газ в ЄС в обхід "Газпрому"

"Укртрансгаз" направив пропозицію Молдові у зв'язку із затримкою будівництва інтерконектора Румунія-Молдова, що ставить молдовську сторону у залежність від перемовин з "Газпромом".

Про це повідомляє прес-служба "Укртрансгазу".

"Використання можливостей української газотранспортної системи дозволить мінімізувати потенційні ризики, пов'язані із можливим перериванням транзиту газу з РФ, та гарантувати безпеку постачання газу молдовським споживачам", – заявили у компанії.

У прес-службі нагадали, що вже понад три роки Україна забезпечує свої потреби у газі без участі "Газпрому". Завдяки можливостям ГТС, Україна імпортує весь необхідний обсяг газу з країн ЄС.

"Молдовські постачальники за допомогою української ГТС можуть скористатися аналогічним підходом, що дозволить Молдові самостійно імпортувати газ з ЄС у разі необхідності", – йдеться у повідомленні.

Крім того, "Укртрансгаз" запропонував молдовській стороні можливість створити власний страховий запас газу в українських підземних сховищах, щоб забезпечити безперебійне постачання газу споживачам зимою 2019-2020 роках.

Офіційна пропозиція була направлена молдовській стороні навесні цього року.

Нагадаємо, Клімкін заявив, що вважає кризу у Молдові ймовірною загрозою Україні.

Раніше Європейський Союз на рівні Єврокомісії та високого представника з питань зовнішньої політики офіційно визнав легітимність обрання нового уряду.

Нагадаємо, Конституційний суд Молдови визнав незаконним призначення уряду Санду та розпустив парламент.

Раніше повідомлялося, що проросійська Партія соціалістів Молдови (ПСРМ) і проєвропейський блок ACUM підписали тимчасову політичну угоду про співпрацю і почали екстрене засідання парламенту, щоб сформувати керівництво парламенту і затвердити склад уряду.

Проєвропейська кандидатка стала прем'єр-міністром Молдови.

Тим часом парламент Молдови визнав свою державу захопленою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: