fbpx
Сьогодні
Фото 18:31 15 Чер 2019

#Шукай: у Києві з'явилася міні-скульптура, присвячена київській каві

У столиці відкрили 17-ту міні-скульптуру в межах проекту "Шукай!", присвячену київській каві.

Про це повідомляється на сторінці проекту у Facebook.

міні-скульптура, присвячена київській каві

"Від середини 19 століття київська кавова історія поступово набирає обертів. Зерна завозять з-за кордону, а засмажують – у Києві, на спеціальній фабриці. Каву відтоді подають у кондитерських, що згодом все більше стають популярними. Ось кондитерська "Жорж" на розі Хрещатика і Прорізної, заснована вихідцем із Прусії Жоржем Дортенманом. У витончених порцелянових філіжанках тут смакували найдорожчу каву всесвітньо відомих сортів – "Ява", "Цейлон", "Мока". А найсмачніші торти "від Жоржа" завжди високо цінувала найбільш вишукана публіка. А ось – кавовий заклад Бернара Семадені (Хрещатик, 15). Вже тоді відомий кондитер сам віршував рекламні оголошення про власну солодку продукцію, а його кондитерська ще й була визнана провідним осередком для ділових зустрічей. Насолоджуючись кавою, її завсідники не лише обговорювали біржові новини, а й залюбки читали свіжі газети або грали вшахи. Коли ж на Хрещатику відкрили ще тоді єдину телефонну станцію, підприємливий Семадені викупив перший номер, за яким охочі могли заздалегідь замовити столик в його кондитерській. Кав'ярня розташовувалася біля Київської біржі, за відвідування якої біржовікам треба було платити. Було багато приватних осіб фактично без грошей у кишені, але вони бачили в придбанні акцій або облігацій на невелику суму шлях до безтурботного життя на ренту та дивіденди. Були й ті, хто прагнув бути схожими на великих біржових гравців. Нехай виграші були мізерними – гра приносила масу вражень. Особливо їх вабила можливість отримувати гроші з повітря. Таких комбінаторів називали "біржовими зайцями". Але справи свої вони найчастіше обробляли не на біржі, бо за її відвідування потрібно було платити, а поруч з нею, на вулиці. Втім, коли натовп "зайців" запруднював тротуар, городовий розганяв її. Отже найчастіше ділові переговори велися у кав'ярні поруч, яку тримав швейцарець Бернард Семадені. Часом розрахунки тут робилися олівцем на мармуровій поверхні столиків", – йдеться у повідомленні.

"Наш бронзовий столик із мармуровою поверхнею, газетою на ньому, гостро заточеним олівцем і чашкою ароматної кави, присвячується київській каві XIX століття. Фотографувати обов'язково з перспективою вулиці, ніби ви за ним сидите", – наголошують організатори.

Партнер скульптури – кафе City-Zen cafe
Скульптор – Ольга Колесник

Легенда: потреш мене – бадьорість прийде.
Де шукати: вулиця Велика Житомирська, 20, колона біля Сity-Zen cafe & bar.

Нагадаємо, у межах проекту "Шукай!" в 2018 році столиця отримала 12 міні-пам'ятників, пов'язаних з історією міста: "Котлета по-київськи", "Київський каштан", "Київський торт", "Київське сухе варення", "Київський екіпаж", "Київський трамвай", "Київська плінфа", "Київський фонтан", "Київський слон", "Київський грамофон", "Київська пектораль" та "Київський Самсон". Першою скульптурою в 2019-му став "Київський комп'ютер".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: