fbpx
Сьогодні
14:36 12 Чер 2019

Проблема збиткових шахт: у Києві представили практичні поради для влади

Незалежні експерти з 4-х європейських країн за ініціативи громадських організацій України та Німеччини підготували дослідження "Досвід трансформації шахтарських регіонів: рекомендації для України".

Про це повідомляє громадська організація "Екодія".

Його результати було презентовано 12 червня у Києві за участі представників громадськості, міністерств, шахтарських міст та експертного середовища. Проаналізувавши процес закриття вугільних підприємств у Німеччині, Румунії, Чехії та деяких містах України, автори дослідження розробили практичні поради для влади на національному та місцевому рівнях. Вони мають допомогти проводити подальшу ліквідацію шахт із меншими негативними соціальними та економічними наслідками для регіону.

Експерти визначили наступні кроки  для справедливої трансформації шахтарських регіонів:

  • Створити комісію зі структурних змін, яка включатиме представників усіх зацікавлених сторін та місцевого населення і розроблятиме рекомендації для подальших планів реструктуризації;
  • Визначити дату повної відмови від вугілля в енергетиці та припинити будь-які дотації у цей сектор;
  • Створити спеціальні фонди з питань диверсифікації економіки, розвитку інфраструктури, пенсійного забезпечення, освіти тощо;

Такі кроки допоможуть встановити діалог між національною та місцевою владою, громадянським суспільством, бізнесом, науковцями та працівниками вугільної сфери. Спільними зусиллями всі ці сторони мають запустити програми економічного та соціального розвитку, сприяти переходу до сталого виробництва енергії та створенню нових освітніх, наукових та інноваційних інституцій.

"Німеччина є корисним прикладом трансформації. Вона першою у світі почала процес повної відмови від вугілля в енергетиці і планує завершити його до 2035-2038 року. Для поліпшення соціальної та економічної ситуації в шахтарських регіонах, влада взяла курс на розвиток освіти та науки, технологічні інновації, розвиток інфраструктури, екологічні та культурні проекти. Зараз Рурський регіон, який був центром видобутку вугілля, став одним із найінноваційніших, а екологічна ситуація там значно поліпшилася. Наші країни дуже різні за своїми можливостями, однак українці можуть винести корисні уроки із німецького досвіду і враховувати його для розробки власного плану трансформації", – зазначає Мартін Шон-Чанішвілі, старший консультант з питань Південно-східного та Східного європейського партнерств, Germanwatch.

Нагадуємо, що раніше двоє людей задихнулися в шахті-копанці в окупованому Сніжному на Донеччині.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: