fbpx
Сьогодні
22:13 11 Чер 2019

Омбудсмени України і Росії створять робочу групу щодо звільнення ув'язнених з політичних мотивів

Уповноважений з прав людини Верховної ради України Людмила Денісова і її колега в РФ Тетяна Москалькова домовилися про створення робочої групи по звільненню громадян двох країн, затриманих і засуджених на територіях РФ і України з мотивів, які одна із сторін вважає політичними.

Про це Денисова повідомила в Facebook за підсумками зустрічі з Москальковою в РФ.

У ході зустрічі сторони обговорили питання можливого звільнення громадян України, які утримуються в пенітенціарних установах на території Росії, а також громадян РФ, що містяться в таких установах України.

"У мене є деякі пропозиції і у нашої країни, щоб обговорити можливість не тільки підтримки наших громадян, які перебувають у складних ситуаціях в Росії та Україні, а обговорити можливість звільнення громадян, які перебувають у пенітенціарних установах, які відбувають покарання і тільки чекають правосуддя", – сказала Денісова.

Денісова наголосила, що вони могли б об'єднати зусилля і "використовувати те, що є добра воля президента України Володимира Зеленського саме на звільнення усіх".

У свою чергу Москалькова заявила про готовність до діалогу.

"Для нас дуже важливо, що сьогодні змінилася і риторика, і загальні підходи до правозахисної темі", – сказала вона.

Москалькова допустила варіант "розробити меморандум, угода з моніторингу та надання гуманітарної допомоги людям, які опинилися у тому чи іншому положенні на території України або Росії у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності і у зв'язку з іншими чинниками".

Російський омбудсмен вважає, що для звільнення ув'язнених "дуже важливо відійти від політизації теми, що було головною перешкодою, коли правозахисна тема йшла в політичну сферу і діалог далі не продовжувався".

Денісова і Москалькова домовилися про формат роботи із зазначених питань, зокрема, про створення робочої групи, а також про підписання меморандуму про співпрацю для подальших дій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: