fbpx
Сьогодні
21:03 05 Чер 2019

У Києві запустили систему перевірки якості повітря

Учені з Університетського медичного центру міста Майнц (Німеччина) встановили, що в 2015 році забруднене повітря стало причиною 790 тисяч смертей по всій Європі.

Аби стежити за екологічною ситуацією в Києві, міська ініціатива Kyiv Smart City запустила платформу моніторингу якості повітря в столиці. Забір здійснюється щоденно в усіх районах міста, а повітря аналізується за 8 показниками: формальдегід (CH₂O), діоксид азоту (NO₂), чадний газ (CO), кисень (O₂), вуглекислий газ (CO₂), температура, вологість, атмосферний тиск.

Сервіс доступний на порталі air.kyivsmartcity.com. Аби перевірити якість повітря, необхідно обрати на мапі певний район і показник.

1

Якщо рівень токсичних газів, таких як оксид азоту або чадний газ, перевищує норму (вона позначена на графіку помаранчевою лінією), то це привід звернутися зі скаргою до Державної екологічної інспекції України, яка мусить відреагувати і вжити відповідних заходів.

У правому нижньому кутку карти є також кнопка перегляду інформації, зібраної супутником з космосу (значок космонавта). Проте ці дані більш загальні, адже вимірюється шар повітря висотою близько двох кілометрів.

Моніторинг якості повітря — життєво необхідний сервіс для такого великого міста, як Київ. Адже його забруднення не лише погіршує стан здоров'я жителів, а й навіть знижує рівень щастя.

Команда Kyiv Smart City працювала над розробкою платформи близько п'яти місяців і для зручності створила також мобільну версію сайту. Уже найближчим часом географія моніторингу якості повітря в Києві розшириться, а кількість датчиків збільшиться до 30.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: