fbpx
Сьогодні
18:17 03 Чер 2019

У Зеленського прокоментували повалення пам’ятника Жукову в Харкові

Ситуація в Харкові із знесенням пам'ятника маршалу Жукову – яскравий приклад непродуманості та недосконалості гуманітарної політики, яка проводилася в Україні протягом останніх років.

Про це заявила прес-секретар Президента Юлія Мендель під час брифінгу в АПУ, передає УНН.

"Ситуація в Харкові навколо пам'ятника маршалу Жукову – яскравий приклад непродуманості та недосконалості гуманітарної політики, яка проводилася протягом останніх років. А також – свідчення нагальної необхідності запровадження процедур народовладдя та нової якості діалогу між владою і суспільством", – зазначила Мендель.

За її словами, закон України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" закладає правову колізію. Він вимагає перейменувань та знесення пам'ятників радянським діячам, але водночас робить винятки для випадків, коли такі історичні пам'ятки пов'язані із опором і вигнанням нацистських окупантів з території України.

"Отже, закон не вимагає знесення пам'ятника. Але правова колізія, пов'язана з ним, так само, як з перейменуванням проспекту – присутня. Тим більше, за відсутності громадського консенсусу з цього питання у місті Харкові", – додала Мендель.

Як зазначила прес-секретар, Президент вважає, що розв'язання подібних колізій в рамках закону є справою винятково територіальної громади міста. Це передбачає проведення громадських консультацій і слухань та досягнення оптимального рішення, яке б задовольнило всі зацікавлені сторони.

"Міський голова, як лідер територіальної громади, має бути арбітром у цьому протистоянні і організувати процес пошуку оптимального рішення, а не ставати на чийсь бік", – підкреслила спікер.

При цьому вона уточнила, що реакцію на ситуацію з боку МЗС РФ Президент вважає черговим втручанням у внутрішні справи суверенної держави і застерігає російську сторону від повторення подібних кроків.

"Президент закликає міську владу Харкова провести широке обговорення ситуації в територіальній громаді. Він також закликає національну поліцію та прокуратуру надати правову оцінку подіям, що сталися 2 червня", – резюмувала Мендель.

Раніше у Харкові біля Палацу спорту, де проходив з'їзд партії Геннадія Кернеса та Геннадія Труханова "Довіряй справам", влаштували акцію протесту.

Нагадаємо, що Кернес і Труханів стали співголовами партії "Довіряй ділам".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: