fbpx
Сьогодні
Відео 13:24 01 Чер 2019

Багатоквартирний будинок в Києві повністю переходить на альтернативну енергію

Один з житлових комплексів в Києві переходить на альтернативні джерела енергії і буде отримувати електрику, гарячу воду і опалення з енергії сонця і вітру. Це перший такий приклад в Україні. Зараз на стінах і даху будинку встановлюють сонячні панелі і колектори, незабаром з'явиться ще міні-ВЕС.

Про це пише журналіст Денис Казанський.

Відзначається, що коли всі роботи будуть завершені, будинок в літню пору буде забезпечувати себе електроенергією і гарячою водою, а в зимовий – гарячою водою та опаленням. Вартість такої реконструкції не дешева і становить близько 30 млн грн. Але завдяки різним державним програмам і кредитами жителі ЖК заплатять тільки 10% від цієї суми і в розстрочку, за кілька років.

У майбутньому перехід на альтернативну енергію дозволить людям істотно скоротити витрати на комуналку (фактично, буде оплачуватися тільки експлуатація та амортизація обладнання). А крім того, дозволить відмовитися від використання імпортних і дорогих копалин енергоресурсів.

"Звичайно, реалізувати такий проект окремо взятому будинку вдалося завдяки ефективному директору ОСББ Валерію Нікітченку, який знав, як скористатися різними держпрограмами, поєднати їх і звести витрати до мінімуму. Не всім будинкам так щастить. Але цей приклад показує, що при бажанні, вийде і у інших. Якщо займатися", – розповідає Денис Казанський.

"А ще на цьому прикладі можна переконатися, наскільки неефективно в країні витрачаються гроші. Наприклад, тільки на цей рік в бюджеті було закладено 58 млрд грн на субсидії ЖКГ. За фактом ці гроші просто підуть в прірву, і в наступному році знадобиться стільки ж. Якби хоча б половину цих коштів вклали в реконструкцію житлового фонду, утеплення будинків і переведення їх на альтернативні джерела енергії, зараз в країні були б уже тисячі подібних автономних будинків. І мільярди гривень не просто проїдалися б, як зараз, а з кожним роком скорочували б и залежність України від імпортних енергоносіїв і зміцнювали економічну безпеку", – зазначає журналіст.

Знай більше про екологію: підписуйся на ЕкоРубрику в Facebook и Telegram

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: