fbpx
Сьогодні
14:05 30 Тра 2019

Якщо РФ не виконає рішення трибуналу, її чекатимуть "морські" санкції, – Полозов

Міжнародний трибунал ООН з морського права визначив Росії термін в один місяць – до 25 червня – для того, щоб надати звіт про виконання його рішення.

Про це розповів адвокат захоплених українських моряків Микола Полозов, передає UATV.

"Рішення Арбітражу є обов'язковим. І за всю історію цього трибуналу не було жодного разу, щоб держава не виконувала ті вимоги, рішення щодо яких ухвалено. Навіть із Російською Федерацією був прецедент стосовно справи судна "Arctic Sunrise". Будучи відповідачем у цій справі 2014 року, РФ виконала тимчасові заходи та звільнила екологів Greenpeace. Звісно, зараз не 2014 рік, і я не виключаю, що Кремль може спробувати пограти м'язами, спробувати підняти ставки, а це врешті може привести до серйозних економічних і політичних ризиків для Російської Федерації", – зазначив Полозов.

Сам Трибунал не має служби судових приставів, які могли б приїхати до Кремля й зобов'язати російського президента виконувати рішення, наголошує адвокат. Та оскільки Росія інтегрована в глобальні економічні й політичні процеси, в разі відмови у звільненні українських моряків до 25 червня західні партнери і союзники України здатні ініціювати посилення санкцій проти Москви. Нові обмеження можуть стосуватися саме морської сфери.

"Росія є морською державою, її кораблі перебувають в міжнародному океані – і цивільні, й військові. І якщо санкції дійсно стосуватимуться морської тематики, це може бути заборона на вхід у порти певних країн, заборона на прохід через певні протоки, а може бути блокування "Північного потоку-2″. І для Росії збитки від подібних санкцій перевищать будь-яку політичну вигоду, яку Кремль розраховує отримати за рахунок захоплених моряків", – сказав правозахисник.

Нагадаємо, Міжнародний морський трибунал сьогодні, 25 травня, зобов'язав Росію негайно звільнити українських моряків і кораблі і забезпечити їх повернення в Україну.

Україна розраховує на якнайшвидше виконання Росією рішення.

МЗС РФ прокоментувало рішення Трибуналу ООН за позовом України.

Зазначимо, Росія має відзвітувати про звільнення українських моряків до 25 червня.

Зеленський вважає, що звільнення моряків Росією може стати першим сигналом про припинення конфлікту з Україною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: