fbpx
Сьогодні
22:05 27 Тра 2019

Супрун розповіла майбутнім батькам, як готуватись до вагітності

Майбутніх батьків закликають планувати вагітність, готуватися до зачаття і консультуватися з лікарем, а не шукати порад в інтернеті.

Про це очільниця МОЗ Уляна Супрун повідомила у Facebook.

Здати загальний аналіз крові. Це дозволить виявити запальні процеси чи анемію, і призначити додаткові обстеження та лікування.

Пройти діагностику інфекційних хвороб. Обом партнерам слід пройти аналізи на сифіліс, ВІЛ, гепатиту С, герпес та наявність імунітету до гепатиту В, токсоплазмозу, кору.

Оновіть чи зробіть щеплення. Інфекційні захворювання під час вагітності – значний ризик для фізичного та розумового розвитку дитини. Якщо ви не хворіли на вітрянку, краще зробіть щеплення до зачаття дитини. Якщо один із партнерів носій вірусу гепатиту В, то іншому слід пройти вакцинацію.

Покиньте курити, споживати алкоголь та наркотики. Це стосується обох майбутніх батьків. Всі ці сполуки псують життєздатність яйцеклітини, сперматозоїдів і їхню якість.

Розберіться з хронічними захворюваннями та ліками. Низка ліків заборонена під час вагітності. Ви маєте завчасно проконсультуватися з лікарем щодо корекції лікувального плану.

Нормалізуйте вагу. Це важливо як для жінок, такі чоловіків. Нормальна вага — це індекс маси тіла (ІМТ) більший за 18,5 та менший за 25. Як можна розрахувати індекс маси тіла – читайте тут.

Перевірте стан щитоподібної залози. Проблеми із щитоподібною залозою як нестача гормонів, так і їх надлишок можуть призводити до ускладнення вагітності, пре-еклампсії, передчасного народження чи навіть вад розвитку. Якщо бракує гормонів щитоподібної залози, вагітність може і не настати.

Пийте потрібні вітаміни: фолієва кислота (вітамін В9), веганам чи людям із хворобами кишківника чи печінки можуть знадобитися добавки вітаміну В12, вітамін Е перед зачаттям/

Пройдіть огляд у гінеколога.

Супрун додала, що не варто перейматися, якщо вагітність не настала в перший же цикл.

Більшість здорових пар можуть зачати упродовж 6-12 місяців. Жінкам, старшим за 35 років, може знадобитися вдвічі більше часу.

Максимальна ймовірність зачаття буде в разі незахищеного сексу тричі на тиждень за тиждень до ймовірної овуляції та під час неї.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: