fbpx
Сьогодні
17:04 22 Тра 2019

У Києві з’явиться інформаційний центр про трагедію Бабиного Яру

Восени 2019 року в столиці буде розміщено інформаційний центр, що розповідатиме про історію масових розстрілів у Бабиному Яру та хід реалізації Меморіального центру Голокосту«Бабин Яр» у Києві.

Мета інфоцентру – привернути увагу суспільства до необхідності зберігати пам'ять про ці трагічні події на території України та вшанувати пам'ять жертв. У конкурсі на розробку концепції інформаційного центру перемогло львівське архітектурне бюро Mistudio.

Бабин Яр

«Основна ідея проекту – показати глибину історії Бабиного Яру в архітектурній формі. Щоб відвідувачі мали можливість не лише ознайомитись з історією Голокосту та отримати інформацію про майбутній Меморіальний центр, але й емоційно відчути події Бабиного Яру. Ми хочемо створити інформаційний центр, який за допомогою активації емоцій, сенсорних, візуальних відчуттів розкриватиме відвідувачам історію кожного, хто був розстріляний у 1941 році в Бабиному Яру. Форма кубу вибрана через свою простоту, лаконічність та адаптивність до міського простору. Всередині кубу є пустота, яка символізує втрату», – коментують архітектурне рішення авторки концепції Марія Процик та Ірина Волинець. Серед інших проектів бюро Mistudio – Меморіал Героїв Небесної Сотні у центрі Києва.

Бабин Яр

Проект реалізує Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» (BYHMC) у співпраці з Київською міською державною адміністрацією. Місце розташування інформаційного центру запропонує робоча група, створена КМДА, після ретельної оцінки технічних характеристик проекту-переможця. Він діятиме до відкриття Меморіального центру Голокосту в Бабиному Яру, яке заплановане на 2023 рік.

«Вже восени у Києві буде встановлений інформаційний центр, за допомогою якого вдасться розповісти киянам і гостям міста про складну, але дуже важливу з точки зору національної пам'яті історію масових розстрілів у Бабиному Яру. Сучасне архітектурне рішення зможе привернути увагу дуже різних людей та нагадати про потребу меморіалізації жертв трагедії Бабиного Яру», – розповів заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Спасибко.

Всього у тендерній процедурі брали участь 7 архітектурних студій з Києва, Дніпра та Львова. Окрім бюро-переможця, це ARTTECNOLOGY, decorkuznetsov, 33BYArchitecture, BURØ, Yakusha Design, KUDIN architects.

Нагадаємо, наразі триває міжнародний архітектурний конкурс на кращий проект Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». 3-4 травня незалежне журі обрало 5 кращих проектів Центру, які пройшли до другого – фінального – етапу конкурсу. У першому етапі брали участь 10 провідних бюро з Австрії, Данії, Нідерландів, Німеччини, США, Франції та України. Їх обрали на основі оцінки кваліфікації серед 165 претендентів з 36 країн світу. Переможця конкурсу оголосять 30 липня 2019 року.

Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» (BYHMC) є некомерційною освітньою організацією, мета якої – зберегти пам'ять про Голокост, збудувавши інноваційний меморіальний центр у Києві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: