fbpx
Сьогодні
20:42 21 Тра 2019

НБУ та Приватбанк виграли у Коломойського суд на 2,6 млрд грн

НБУ і ПриватБанк виграли у пов'язаних з Коломойським компаній суди, через які вони хотіли зняти з себе зобов'язання по кредитах рефінансування.

Про це повідомляє "НВ".

"14 травня 2019 року Велика Палата Верховного Суду поставила крапку в справах №910/16 744/17, 910/16 979/17 за позовами майнових поручителів, пов'язаних з колишніми власниками Приватбанку, за кредитами рефінансування, до НБУ і Приватбанку про зобов'язання регулятора списати кошти з кореспондентських рахунків банку для погашення заборгованості за рефінансуванням і зобов'язаннями Приватбанку погасити заборгованість перед НБУ", – повідомив юрист НБУ.

Водночас Тровелко Голдінгз Лімітед як забезпечення боргів ПриватБанку з рефінансування передало в іпотеку для НБУ нерухомість, вартістю 143,3 млн грн.

Метою зазначених позовів, яких загалом було подано близько 30, є звільнення від відповідальності не тільки юросіб, пов'язаних з колишніми власниками банку, які передали належне їм майно у заставу НБУ, але і фінансового поручителя – Ігоря Коломойського.

Зазначена категорія справ розглядалася судами всіх інстанцій, починаючи з 2017 року.

"Зазначимо, що Господарський суд Києва і Київський апеляційний господарський суд спочатку задовольняли всі схожі позови і тільки після того, як Касаційний суд у складі Верховного Суду висловив правову позицію на підтримку НБУ та Приватбанку і скасував попередні судові рішення, Північний апеляційний господарський суд також став на сторону регулятора", – зазначили юристи НБУ.

Після цього майнові поручителі, враховуючи правові позиції апеляційного та касаційного судів, спробували оскаржити відповідні рішення, звернувшись у Велику Палату Верховного Суду.

"Однак і Велика Палата підтримала НБУ та Приватбанк, відмовивши у задоволенні касаційних скарг майнових поручителів, пов'язаних з колишніми власниками банку. Враховуючи положення Господарського процесуального законодавства, правові позиції Верховного Суду є обов'язковими для судів усіх інстанцій у таких спорах", – додали юристи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: