fbpx
Сьогодні
15:45 18 Тра 2019

Знай наших: українка Марина В’язовська здійснила прорив у математиці

Вчена-математик Марина В'язовська разом з колегами розв'язала математичне рівняння, яке пояснює, як розміщується у 8- та 24-вимірних просторах нескінченна кількість точок, що відштовхуються одна від одної.

Про це передає Тексти.org.ua з посиланням на Quanta Magazine.

Це називають "проривом на рівні видатних математичних відкриттів дев'ятнадцятого століття", йдеться в інформації.

До цього Марія В'язовська довела, як найщільніше розмістити точки у 8- та 24-вимірних просторах. Нині ж її робота стала більш "загальною".

Це відкриття може допомогти виправляти помилки мобільного зв'язку, Інтернету та космічних досліджень.

Зазначимо, що у 2016 році дослідниця здійснила перший крок для доведення.

Марина В'язовська

Марина В'язовська працює у Швейцарському федеральному технологічному інституті, у 2016 році отримала одну з найпрестижніших математичних нагород світу – "Премію Салема". Комісія присудила їй цю нагороду за відкриття світового рівня – щодо найщільнішого пакування куль у 8- та 24-вимірних просторах з використанням методів модульних форм. Над розв'язанням цієї задачі вчені працювали кілька століть. Раніше задачу пакування куль було розв'язано лише для просторів із трьома і менше вимірами.

В'язовська народилася в Києві, закінчила Київський природничо-науковий ліцеї № 145 та механіко-математичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У 2010 році захистила кандидатську дисертацію в Інституті математики НАН України, а в 2013 році здобула ступінь доктора природничих наук у Боннському університеті (Німеччина).

Нагадаємо, 18 травня, у третю суботу травня, в Україні відзначається професійне свято працівників науки, а саме День науки. Це свято покликане вшанувати наукові традиції, досягнення українських вчених й нагадати, що саме наука є основою інтелектуального потенціалу нації та її майбутнього.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: