fbpx
Сьогодні
Фото 17:46 18 Тра 2019

Аби не забували. На вокзалі у Києві відбувся перформанс до 75-х роковин депортації кримських татар

На залізничному вокзалі "Київ-Пасажирський" відбувся захід до 75-их роковин депортації кримськотатарського народу.

Пряма трансляція здійснювалася на сторінці UA: Крим у Facebook.

"Театральна інтервенція від акторів PostPlayТеатр та перформанс кримськотатарських молодих активістів разом з волонтерами. Акція пам'яті жертв жахливої катастрофи – депортації кримськотатарського народу 1944 року", – йдеться у повідомленні.

За інформацією Міністерства інформаційної політики, театральна постановка символізує реконструкцію вагона, у якому перевозили кримських татар під час депортації.

Крім того, о 12:00 відбулася всеукраїнська хвилина мовчання в пам'ять жертв геноциду кримських татар.

Нагадаємо, 18 травня Україна вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар та відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року вночі й тривала до початку червня. Офіційною підставою для цього стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859-сс «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

За офіційними даними, було депортовано 183 тис. 144 особи; за кримськотатарськими джерелами – понад 400 тисяч, з яких упродовж першого півтора року померло близько 46%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: