fbpx
Сьогодні
14:36 15 Тра 2019

У Зеленського розповіли, як можуть повернути 2 млрд дол. Коломойському

Претензії Ігоря Коломойського на 2 млрд дол. до Національного банку і Кабінету міністрів у справі про націоналізацію "ПриватБанку" реально задовольнити шляхом взаємозаліку.

Про це заявила експерт з банківської діяльності команди Володимира Зеленського Вікторія Страхова в програмі "Он воно як".

Вона вважає, що розмір бажаної компенсації в 2 млрд дол., яку вимагає Коломойський, може бути сумою двох показників: капіталу банку на момент націоналізації і зобов'язань банку перед пов'язаними особами на 29,4 млрд грн (близько 1,1 млрд дол.), примусово конвертованих за процедурою bail-in (примусова конвертація вкладів та інших вимог кредиторів третьої черги в субординовані позики або статутний капітал банку для покриття нестачі в його власному капіталі).

"На мою думку, це капітал банку, який там був, це 21 млрд грн. За поточним курсом – це трохи менше одного мільярда доларів. І друге питання – той bail-in, який стався, кошти вкладників, які було списано. 29 млрд грн фактично було списано. Певна частина з цієї суми може бути", – зазначила Страхова.

При цьому вона нагадала, що під час націоналізації Коломойський визнавав факт видачі кредитів на суму близько 60 млрд грн пов'язаним з ним компаніям.

Таким чином, згідно з розрахунками Страхової, в результаті взаємозаліку компанії Коломойського можуть залишитися винними "ПриватБанку" близько 10 млрд грн.

"Ми лише говоримо, що він просить два мільярди доларів, але забуваємо, що своїм компаніям він давав певні кредити, і не всі вони погашаються. Щось обслуговується, але здебільшого – ні. Чому б не зробити взаємозалік? Якщо йому винні – зробіть взаємозалік. Можливо, ще Ігор Валерійович трохи буде винен "ПриватБанку", – вважає вона.

Цей сценарій, як зазначила Страхова, – поки лише її особиста точка зору.

Страхова була проектним менеджером урядової програми реформування фінансового сектору і представляла Кабмін під час процедури націоналізації "ПриватБанку". Після націоналізації працювала корпоративним секретарем "ПриватБанку", а в 2019 році стала експертом в команді Володимира Зеленського.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: