fbpx
Сьогодні
13:14 15 Тра 2019

Ціни на газ у Європі досягли рекордно низького за 13 років рівня

Ціни на газ в Європі продовжують знижуватися на тлі надлишку газу в сховищах і масованого введення нових потужностей з виробництва ЗПГ.

На головному європейському газовому хабі – TTF в Нідерландах – котирування газових контрактів впритул наблизилися до мінімумів з 2006 року.

Як повідомляє «Інтерфакс», спотові угоди в понеділок укладалися по 160 доларів за тисячу кубометрів.

Нижче в останні роки ціни падали лише одного разу – навесні 2016- го, коли газовий ринок просів слідом за обвалом нафти, а російський газ на кордоні з Німеччиною коштував 147 доларів за тисячу кубів.

Втім, якщо в материковій Європі ціни тільки наближаються до цього антирекорду, то в Великобританії на хабі NBP газ вже котирується в діапазоні 140-150 доларів за тисячу кубометрів. 

Трохи більше ніж за півроку газові ціни в Європі обвалилася більш ніж удвічі. Їх поточний рівень на 40% ниж офіційного прогнозу МЕР, який закладений в бюджет-2019 – це 250 доларів за тисячу кубів.

Позначається тепла зима, після якої в сховищах залишилося занадто газу, зазначає сировинний стратег ING Уоррен Паттерсон.

Дані Gas Infrastructure Europe підтверджують: на 8 травня європейські ПСГ були заповнені на 50%. Традиційна закачування в літній сезон на цей раз на 55 днів випереджає графік попереднього року, а загальний обсяг запасів – 23 млрд кубометрів вище, ніж був на ту ж дату рік тому.

Те, що відбувається на європейському ринку – лише віддзеркалення глобальних процесів: в світі стрімко збільшується виробництво скрапленого газу, відзначають аналітики BloombergNEF.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: