fbpx
Сьогодні
11:27 14 Тра 2019

Рішення Луценка залишитися в кріслі генпрокурора погоджено з командою Порошенка, - ЗМІ

Про плани замінити генпрокурора Юрія Луценка обраний президент сказав ще 21 квітня після завершення голосування у другому турі. Втім, у цьому питанні Зеленський може виявитися заручником законодавства. Тим більше що, всупереч наміру "змінювати стару команду", призначені Порошенко керівники ГПУ, СБУ і міністерства оборони не поспішають покидати займані посади.

Про це йдеться у статті на РБК-Україна.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що "не бачить ні юридичних, ні моральних підстав писати заяву про відставку". Правда, ще восени минулого року він планував залишити свою посаду після президентських виборів, щоб повернутися у політику.

Шестирічний термін повноважень у Луценка закінчується у травні 2022 року. Але, крім заяви за власним бажанням, у президента є кілька способів відправити генерального прокурора у відставку. По-перше, глава держави може запропонувати парламенту звільнити керівника ГПУ на підставі подання кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів або Вищої ради правосуддя. По-друге, Рада має право звільнити генпрокурора у разі несплати ним аліментів на утримання дитини. По-третє, якщо депутати висловлять йому недовіру. Причому в останньому випадку не вимагається участь президента.

Іншими словами, без заяви Юрія Луценка зняти його з посади буде проблематично. За інформацією РБК-Україна, рішення Луценка залишитися в кріслі погоджено з командою Порошенка.

"У нас з Луценком консенсус: він не пише заяви про відставку, а ми в БПП натомість забезпечуємо йому, щоб у Раді не було 226 голосів за його відставку", – сказало у розмові з виданням джерело в близькому оточенні Порошенка.

Подібна ситуація і з головою СБУ Василем Грицаком, і з міністрами оборони й закордонних справ – звільнити їх і призначити нових людей Зеленський зможе тільки зі згоди парламенту.

"Грицак поки теж не збирається писати заяву. Тому немає правових підстав ініціювати у парламенті питання про його відставку. Єдине, що по прокуратурі ситуація простіше, оскільки там всіх заступників призначає сам генпрокурор. В СБУ заступників, керівників департаментів та керівників в областях призначає президент, але за поданням голови СБУ. А звільняє самостійно", – говорить один зі співрозмовників на Банковій.

Не збирається йти з посади і міністр оборони Степан Полторак. Він заявив, що буде виконувати свої функції, "поки йому довіряє президент, Верховна Рада і народ України". За словами Полторака, у нього поки не було розмов про його майбутнє з новообраним президентом.

Поки у відставку зібрався тільки міністр закордонних справ Павло Клімкін. Він вважає, що у нового президента повинна бути можливість вибирати, з ким йому працювати у сфері зовнішньої політики і оборони.

Щоправда, і у Порошенка не хочуть, щоб Клімкін залишався главою МЗС. "Зеленський пропонував йому залишитися, але він відмовився. Якщо залишається Клімкін, тоді ми поділяємо з командою Зеленського відповідальність за міжнародну політику. А ми хочемо, щоб він ставив свою людину і самостійно розгрібав це", – пояснив виданню один із соратників Порошенка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: