fbpx
Сьогодні
16:24 13 Тра 2019

Клімкін поставив ультиматум Європі і обіцяє сюрпризи Росії

Київ погрожує відмовитися від дотримання Мінських угод, якщо в ЄС знизять тиск на Росію.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив в Брюсселі в понеділок, 13 травня, що Україна може  відмовитися від дотримання Мінських угод, якщо країни ЄС доб'ються зняття санкцій тиску з Росії в Раді Європи. Про це повідомляє Європейська правда.

Він зазначив, що на зустрічах в неділю ввечері і в понеділок вже повідомив про це колегам-міністрам з європейських держав.

"Якщо ви підете (на зняття санкцій тиску), як хочуть кілька країн, я в той же день вийду і скажу, що" Мінська "у нас тепер немає, і його вбила не тільки Росія, його вбили також ви", – розповів він .

Відповідаючи на питання, міністр відзначив, що незважаючи на відсутність прямого зв'язку між "Мінськом" і списку санкцій тиском на РФ в Раді Європи, Україна має підстави для такого кроку. "Якщо зараз, після того як Росія почала видавати паспорти (жителям окупованій території Донбасу), ви підете на кроки назустріч Росії – тоді тотально руйнується взагалі вся логіка того, що ми до цих пір робили", – пояснив він.

Видання зазначає, що головним лобістом зняття санкцій тиску з РФ є Німеччина, яку підтримують французи і ряд інших держав. Клімкін підтвердив, що сконцентрувався на переговорах з ними.

"Німці це почули, і французи це почули, і голландці. Погодилися? Запитайте у них. Але з німецьким міністром ми окремо дуже довго це обговорювали сьогодні", – сказав Клімкін.

Крім того, Клімкін знову анонсував "сюрпризи" у відповідь на рішення Росії про спрощення надання російського громадянства українцям. "Насправді буде кілька сюрпризів … Є ідеї, пов'язані із застосуванням практичних, технічних речей біометрії. Є ідеї, пов'язані з подальшою переписом (населення). Тобто дуже-дуже багато", – сказав міністр, додавши, що "сюрпризи "будуть оприлюднені пізніше. 

"Є ідеї, яких ви взагалі не почуєте, все буде робитися на рівні спецслужб", – додав Клімкін.

За його словами, на зустрічі в Брюсселі міністри обговорили необхідність пошуку консолідованої відповіді на дії Росії, "оскільки це загроза не тільки для країн, що межують з сьогоднішньою Росією, а це загроза всьому ЄС", – сказав Клімкін.

Разом з тим він не уточнив, коли може бути напрацьовано таке консолідоване рішення Євросоюзу.

Нагадаємо, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Повідомлялося, що Україна звернулася до Радбезу ООН через російські паспорти для жителів ОРДЛО.

Порошенко заявив, що незаконна видача паспортів РФ жителям ОРДЛО – спроба легітимізувати військову присутність там.

Турчинов вважає, що Путін створює привід застосувати армію проти України.

Зазначимо, що у команді Зеленського заявили, що видачею паспортів РФ в ОРДЛО Росія визнала свою відповідальність як держави-окупанта.

📲 Читайте нас у Facebook і Тwitter, підписуйтесь на канал в Telegram. "Рубрика" відповідає на питання 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: