fbpx
Сьогодні
23:51 12 Тра 2019

Вибори президента у Литві: визначилася трійка лідерів

Фото dw.com

Головна виборча комісія Литви оприлюднила перші результати президентських виборів, що пройшли в країні 12 травня.

За даними приблизно з 1300 виборчих дільниць лідирує незалежний кандидат, економіст, екс-радник президента литовського SEB банку Гітанас Науседа, у нього 31,12%, повідомляє УНН.

На другому місці йде прем'єр-міністр Саулюс Скверняліс з 24,34% голосів. Зовсім трохи відстає від нього колишня міністерка фінансів країни Інгріда Шимон, у неї 24,28%.

З інших кандидатів ніхто не набрав більше 6% голосів, свідчать дані головвиборчкому країни.

За попередніми даними комісії, явка становить 56,46%. Порогу активності для президентських виборів законами Литви не передбачено, тому вони вважаються такими, що відбулися за будь-яких показників. Перешкодити юридичному визнанню можуть лише значні порушення порядку голосування, яких, згідно з комісією, не було. Поріг явки в 50% існує для референдумів. Він теж подоланий.

Поліція отримала близько 50 повідомлень про можливі порушення. Сигнали стосувалися незаконної агітації, яка в день виборів заборонена, і спроб підкупу виборців. Однак жодного попереднього слідства по ним розпочато не було.

Всього за пост президента Литви боролися дев'ять кандидатів. Якщо жоден з кандидатів не набере в першому турі більше 50% голосів, буде призначений другий тур. У нього вийдуть два кандидати, що набрали найбільшу кількість голосів у першому турі.

Чинний президент Литви Даля Грібаускайте знаходиться на своїй посаді вже другий термін поспіль, і на третій вона балотуватися не може.

📲 Читайте нас у Facebook і Тwitter, підписуйтесь на канал в Telegram. "Рубрика" відповідає на питання 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: